Според проучване едва половината от хората, които смятаме за приятели, мислят същото за нас. Тези хора вероятно прекарват време с нас, защото искат нещо или имат нужда от нас. А може би просто смятат, че повече „приятели“ са добре за имиджа. Дори приятелството ви да е започнало като споделяне на общи мисли и интереси, с времето може да прерасне в нещо съвсем друго. Разбира се, спорове и неразбирателства се случват и между най-добрите приятели, но ако взаимоотношенията ви с даден човек ви натоварват и ви носят повече отрицателни емоции, е време да преосмислите тази връзка.

Ето някои сигурни признака на токсичния приятел:

1. Постоянно ви сравнява с другите си приятели.

Ако вашият приятел постоянно ви повтаря, че другите му приятели са много по-интересни, умни, креативни, успешни, верни от вас и че си изкарват страхотно заедно, най-вероятно се опитва да ви накара да ревнувате или да се почувствате като глупак.

2. През по-голямата част от времето, докато сте заедно, говорите за проблемите или нещата в живота на вашия приятел, но той не се интересува от вашите неща.

Ако приятелят ви няма търпение да ви разкаже последните новини около себе си, в това няма нищо лошо. Но ако говори само за себе си и не проявява никакъв интерес към вашия живот или си намира спешно занимание в момента, в който заговорите за себе си, нещата не са наред.

3. Критикува ви безпощадно, но не приема вашите критики.

Честността във всяка връзка е от изключително значение. Градивната критика може да бъде истински полезна, ако си достатъчно зрял, за да я приемеш и оцениш. Токсичният приятел обаче най-вероятно се смята за съвършен, а в същото време си умира да изтъква вашите недостатъци. Неговата цел не е да ви каже истината в очите, а да ви засрами или унижи.