Не е лесно да се откажем от вредните навици. Още по-трудно е да спрем онези, които си мислим, че са полезни, а всъщност – имат потенциала да ни навредят.

Например…

Да се възпирате да кихнете

Когато затваряме уста и запушваме носа си, в желанието си да не кихнем, нашето интракраниално налягане се увеличава значително. Кръвотечението към мозъка се възпрепятства, нашите кръвоносни съдове и нервни тъкани се компресират. Това може да доведе до главоболие, до нараняване на самите съдове и дори проблеми със слуха. Никога не се възпирайте да кихнете.

Използването на парфюм

При изработката на парфюми често се използват синтетични субстанции. Причината? Те създават най-силни миризми и освен това са по-евтини от естествените етерични масла. Тези субстанции могат да предизвикат световъртеж, главоболие и сънливост. Освен това дразнят очите, гърлото и кожата. Най-добре заменете парфюмите с етерични масла или се пръскайте единствено в добре проветрени стаи.

Съхраняването на храна в пластмасови контейнери

Доста пластмасови кутии съдържат изкуствени химични субстанции, като например фталати или бисфенол, които поддържат тяхната гъвкавост. Ако държите храна за дълго в контейнери от този тип, тези субстанции рано или късно ще проникнат в нея. А това от своя страна може да окаже ефект върху ендокринната система.

Много по-добра идея е да съхранявате храната в контейнери, изработени от стъкло, неръждаема стомана или керамичен материал. Освен това обръщайте внимание и на специалните символи, с които повечето пластмасови кутии са обозначени. Благодарение на тях можете да разберете дали е безопасно да съхранявате продукти, да ги поставяте в микровълнова, да ги замразявате и т.н.

Миенето на зъби непосредствено след ядене

Зъболекарите отдавна препоръчват да мием зъбите си най-малко 30 минути след ядене. Ако е възможно – дори час по-късно. Храните и напитките (особено високо киселинните), оказват влияние върху емайла на зъба, както и върху пласта под него (дентин). Движенията на четката избутват тези киселини все по-надълбоко в зъба и по-близо до дентина. Това може да доведе до силна чувствителност и да увреди емайла.