Освен всички други разлики между „тях“ и „нас“, милионерите от Запада и от Изтока също не си приличат много, предава Мениджър Нюз. В по-източните краища на Европа и света богаташите често се възприемат (а нерядко – и с причина) като бандити, бивши партийни кадри и изобщо – като сенчести субекти.

На Запад пък способността да натрупаш големи пари се цени и уважава. Според проучване на Fidelity Investments 86% от богаташите в САЩ са натрупали състоянието си с помощта на личната си предприемаческа дейност и иновации. В това им помагат не само късметът и личните качества, но и познаването на няколко прости правила.

Съставяйте си бюджет и се придържайте към него

Звучи скучно, но истинските милионери управляват не само приходите, но и разходите си. За това пишат Томас Станли и Уилям Данко в книгата „Обикновеният милионер“, посветена на най-типичните черти и навици, присъщи на американските богаташи. Скрупульозната нагласа към сметките не бива да изчезва с появяването на нови нули в банковата ви сметка.

Инвестирайте на първо място в себе си

Милионерите не гледат на парите като на средство за постоянни удоволствия, а най-вече като на възможност за инвестиции. Един от полезните навици, който можем да закачим от тях, е да отделяме поне 10% от доходите си в спестовна сметка.

Финансовият консултант Дейв Рамзи отбелязва: „Ако спестявате само по 100 долара месечно от 25 до 65-годишна възраст, при лихва от 12% ще излезете в пенсия с 1 176 000 долара. Всеки може да се пенсионира като милионер!“

Добре обезпечените хора правят дори повече – те инвестират до 20% от парите си. Много експерти съветват да се придържаме към правилото 50-30-20, а именно да харчим 50 на сто от доходите си за най-необходимото, 30% - за неща като нови дрехи или пътувания, и да спестяваме останалите 20%.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.