Често неуважението във връзката не е толкова очевидно, колкото крясъците или обидите. Тo може да бъде финo, почти невидимо, но в същото време и дълбоко осезаемо.

Днес ще ви представим 7 фини признака, че вашият партньор ви обича, но може и да не ви уважава напълно.

1. Пренебрегва личните ви граници

Границите са невидими линии, които очертаваме около себе си, за да защитим психическото, емоционалното и физическото си благополучие. Те са необходими във всяка връзка, особено в интимните.

Когато границите се спазват, те остават незабележими. Но ако се пресекат, веднага го усещате.

Да речем, че сте информирали партньора си за вашите граници и сте обяснили, защо са важни за вас. И все пак той непрекъснато ги нарушава, независимо дали е несъзнателно или умишлено.

Партньорът може да ви обича дълбоко и искрено, но постоянното да пренебрегване на вашите граници показва липса на уважение към вашата индивидуалност и автономия. Това е фин, но важен сигнал, който не бива да се пренебрегва.

Изключително важно е да се разпознаят и премахнат такива признаци. Любовта без уважение може да доведе до токсична динамика, която никой от вас не заслужава.

2. Омаловажава вашите постижения

Естествено, искаме да споделим постиженията си с тези, които обичаме. Радостта и гордостта на близките за нашите успехи придават специален блясък на нашия триумф.

Ако обаче вашият партньор е склонен да омаловажи напредъка ви, това може да е фин знак за неуважение. Дори ако наистина ви обича, това поведение показва липса на уважение към вашите усилия и постижения.

Заобиколете се с хора, които ви подкрепят и ви помагат да растете. Този принцип е особено важен във взаимоотношенията.

Вашият партньор трябва да бъде най-големият ви поддръжник, а не такъв, който омаловажава вашите победи.

3. Пренебрегва чувствата ви

Чувствата са дълбоко лични и субективни и всеки иска да бъде оценен и признат, особено тези, които обичаме.

Ако вашият партньор редовно пренебрегва вашите чувства, това може да е индикация за липса на уважение към вашите емоционални преживявания.

4. Често ви прекъсва

Комуникацията е основата на всяка връзка. Неразделна част от добрата комуникация е способността да слушате — наистина да слушате какво казва другият човек.

Често ли партньорът ви прекъсва, докато говорите? Чувствате ли, че мнението ви не се оценява? Това е фин, но важен знак, който показва липса на уважение.

Вие и вашият партньор трябва да имате достатъчно пространство и търпение, за да изразите свободно своите мисли и чувства.

5. Не ви защитава

Любовта не е само за добри времена; става въпрос за подкрепа един друг, особено когато партньорът не е наоколо, за да го направи лично.

Във връзката могат да възникнат ситуации, когато сте критикувани или обсъждани в присъствието на партньора ви. Ако партньорът мълчи или дори се съгласява, вместо да се застъпи за вас, това може да бъде много болезнено.

Мълчанието му може да не е злонамерено, а на погрешен опит да се избегне конфликт или скандал. Това обаче може да отразява и неуважение към вас и вашата репутация.

Истински уважаващ партньор ще защитава вас и вашата чест, дори когато е неудобно. В крайна сметка уважението във връзката означава отстояване един за друг.

6. Взима решения без вашето мнение

Ако вашият партньор често взема важни решения без ваше участие, това може да е фин знак за неуважение. Той може да ви обича, но подобни действия показват, че не оценяват вашия принос и не вземат предвид вашата гледна точка.

7. Използва хумора като оръжие

Хуморът играе важна роля във всяка връзка. Когато обаче смехът се получава за сметка на вашето самочувствие, това се превръща в проблем.

Партньорът ви често ли се шегува с вас, особено на публично място? Той може да нямат намерение да ви нарани и дори да се изненада, ако се обидите. Повтарящите се случаи обаче могат да подкопаят самочувствието и чувството ви за значимост във връзката.

Любящ партньор ще ви уважава достатъчно, за да не използва хумора като оръжие. Чувствата ви никога не трябва да бъдат обект на подигравки.

Автор: Марина Карасева; превод: Йосиф Йоргов