Има множество естествени начини за борба с депресията, сред които малки промени в храненето и някои всекидневни навици. Освен най-известните – физическите упражнения и медитацията, PsyBlog изброява още седем начина за борба с депресията.

1. Мислете гъвкаво

Ключът към здравословния емоционален контрол е гъвкавото мислене. Хората с ниски нива на депресия и тревожност са склонни да променят успешно стратегията си за емоционален контрол в зависимост от характера на ситуацията.

Когато ситуацията може да бъде променена, е по-добре да оставите емоциите си – каквито и да са те – да мотивират промяна, вместо да се опитвате да промените емоциите. Когато ситуацията не може да бъде променена, е по-добре да се работи за промяна на емоциите.

2. 30 минути в парка

Хората, които прекарват 30 минути седмично в парка, имат по-добро психично здраве от хората, които не се разхождат сред природата. Седмичната разходка в парка е свързана с по-ниско кръвно налягане, сочи изследване на австралийски учени.

„Ако всеки посещава местния парк за половин час всяка седмица, ще има със седем процента по-малко случаи на депресия и девет процента по-малко случаи на високо кръвно налягане. Дори само гледането на дървета е достатъчно да намали нивата на стрес, са установили учените.

3. Грижете се за стомаха си

Храненето е един от най-пренебрегваните фактори при депресията. Средиземноморската диета в частност осигурява всички витамини и минерали, от които се нуждае тялото и мозъкът. Добавките на Омега-3 също облекчават клиничната депресия. Пробиотиците помагат тъгата да не се превърне в депресия и да възвърнем оптимистичния си поглед към живота, показва неотдавнашно изследване. Бактериите в тънките черва играят важна роля при безпокойството и депресията, а пробиотиците помагат за стабилизиране на чревните бактерии.

4. Музикална терапия

Музикалната терапия намалява депресията при младите хора с поведенчески проблеми, показва ново изследване. Музикалната терапия увеличава самочувствието в сравнение със стандартната терапия. Това е заключението от най-голямото подобно изследване, провеждано досега.