Оказва се, че прането в пералня не е просто отваряне на прозорчето, натъпкване на прането вътре, зареждане на праха и пускане на машината. Ако ви се е случвало да си боядисвате дрехите или да ги вадите повредени, то значи знаете за какво говорим. Ето някои трикове при прането с пералня.

1. Зареждане на пералнята

Най-добрият вариант е да зареждате пералнята до 80% от капацитета й. Ако я натъпчете, ще намалите ефективността й. Възможно е да ги извадите дори със специфичен неприятен мирис. Ако пък сложите твърде малко дрехи, има опасност да ги повредите.

2. Температура на водата

Приема се, че най-добрата температура за пране е 60 градуса – това е и минималната, при която умират бактериите. Все пак имайте предвид, че за някои материи изискването е 40 или дори 30 градуса, тъй като високите температури повреждат някои материи. Ако сложите вълнен шал например в пералнята и го пуснете на 60 градуса, ще се сдобиете с вълнена кърпа.

3. Препарат за пране

Омекотителите правят спалното бельо и хавлиените кърпи по-груби и захабени, защото се натрупват в тъканите. Кой, ако не хотелите имат по-голям проблем с това? За да избегнат тази неприятност, те използват следния трик – слагат една чаена лъжица бял винен оцет в пералнята при изплакване (центрофугиране). Колкото и да е странно, материята се запазва мека и еластична и не се умирисва на оцет.