Готвите се да разчистите кухнята? Тогава хвърлете един поглед в шкафа под мивката. На някои неща съвсем не им е там мястото… 

1. Химически препарати

Обичайна практика е в шкафа под мивката да се съхраняват почистващи препарати – така винаги са под ръка и са скрити от погледа. Въздържайте се обаче да държите там твърди химикали като например избелващи средства, защото рискът контейнерите да се преобърнат и протекат и дори съдържанието им да се смеси с други химикали е прекалено голям. Най-добре съхранявайте почистващите препарати в шкафове, които не се отварят постоянно.

2. Домакински кърпи за съдове

На пръв поглед изглежда добра идея домакинските кърпи да се държат в шкафа под мивката – там са ви под ръка, за да подсушавате измитите съдове с тях. Но под кухненската мивка лесно се събира влага и в плата може да се развият плесенни спори, които да се пренесат върху чистите съдове и повърхности. Ето защо е по-разумно да съхранявате кърпите в шкаф, където няма опасност да проникне влага.   

3. Възпламеними вещества

Дали почистващи препарати или спрейове – много неща за всекидневна употреба в домакинството са леснозапалими. Ще ги познаете по малкия символ пламък върху опаковката на продукта. По принцип мястото на тези средства изобщо не е в кухнята. Съхранявайте ги на места, отдалечени от източници на топлина.

4. Електрически домакински уреди

Ако шкафът под мивката е по-просторен, често се изкушаваме да пъхаме там тостера или миксера, след като сме ги използвали. Вярно е, че кухнята изглежда по-разтребена и красива, когато всички уреди са надлежно прибрани. Но мястото под мивката не е подходящо за електрически уреди. Там климатът е прекалено влажен, особено ако някоя тръба прокапе. Това може трайно да повреди уредите.