7 домакински продукта за чистене, които никога не трябва да смесвате

20 юли 2019 г., 08:53
4789

Chutima Chaochaiya / Shutterstock

Повечето хора вярват, че ако смесят различните домакински продукти за чистене, ще получат по-добри резултати. Това обаче далеч не е така. Истината, че подобно действие може да бъде доста опасно, тъй като е възможно комбинацията да доведе до неочаквани химични реакции, вредни за вашето здраве.

Например…

1. Белина и алкохол

Комбинацията от тези два химикала образува хлороформ и солна киселина. Те могат да се отразят зле на вашата нервна система, дробове, бъбреци, очи и кожа. Освен това високите нива на хлороформ могат да предизвикат световъртеж, главоболие, загуба на съзнание и дори смърт.

2. Белина и амоняк

Тази смес е наистина опасна за вашето здраве. Тя довежда до образуването на токсични газове, които могат да увредят дихателната система. Нещо повече – високите концентрации на амоняк и хлорамин (високо токсичен газ) също така води до създаването на опасна избухваща субстанция.

3. Белина и оцет

Добавянето на слаба киселина към белина ще образува токсични газове, които могат да нанесат сериозни щети на очите и дробовете ви.

4. Белина и други почистващи продукти

Домашните почистващи препарати (за стъкло, тоалетна и детергенти за съдомиялна) не трябва да се смесват с белина. Никога. Това ще доведе до образуването на хлор. Дори минималното излагане на този газ може да доведе до сериозни увреждания на очите и дихателната система.

5.Сода за хляб и оцет

Оцетът е киселинен, докато содата за хляб представлява слаба основа. Когато двете се смесят, те се неутрализират и образуват предимно вода. Ново образувалата се течност е на практика безполезна. Най-опасното нещо в случая обаче е, че тази комбинация може да предизвика експлозия, ако се смеси в затворен контейнер.

6. Оцет и водороден пероксид

Когато поставите тези два продукта в контейнер, те създават перацетична киселина, която (във високи концентрации) може да раздразни и дори увреди кожата, очите, гърлото носа и дробовете.

7. Почистващи продукти на различни марки

Нямате представа дали смесването на два различни продукта за чистене ще доведе до по-добри резултати. Не забравяйте – всяка формула е уникална и комбинирането им може да предизвика несигурни и опасни химични реакции.

Винаги поставяйте безопасността на първо място. Не забравйяте следното:

  • Съхранявайте почистващите препарати в оригиналните им контейнери.
  • Престанете да използвате белина и амоняк (или поне намалете употребата им) вкъщи.
  • Ако използвате белина и амоняк, изплаквайте хубаво с вода продукта, който сте чистили.
  • Никога не смесвайте белината с другите домакински препарати.
  • Винаги следвайте инструкциите за ползване на етикета.
  • Дръжте всички почистващи препарати далече от децата.

Източник: BrightSide

Ключови думи:
Коментари