Отношението на бащата и на майката към малкото момиче бележи живота му за цял живот. Психоложката Татяна Власевска описва 5 типа родители, които създават предпоставка животът на бъдещата жена да не е щастлив.

Започваме с влиянието на бащата.

Липса на татко. Момичетата, които по една ли друга причина са лишени от общуване с таткото, често търсят бащина грижа в семейството си и обикновено избират по-възрастен партньор.

Според статистиката, те по-рано от връстничките си започват полов живот и винаги търсят одобрение за постъпките си от партньора. А това не „работи“ е в тяхна полза.

Авторитарният. Ако татко е властен човек и проявява авторитарност, то момичето израства без самочувствие и е склонно винаги да отстъпва. Тя трудно отстоява мнението и желанията си. От друга страна тя трудно изразява чувствата и емоциите си към партньора, държи се по-хладно и равнодушно, въпреки че въобще не е такива.

Слабият. Ако таткото проявява пасивност и постоянно отстъпва пред мнението на майката, момичето попива този модел и пробва да се налага над партньора си, притиска го, докато не получи това, което иска.

Агресивният. Жестокостта и агресията на бащата може да стане причина момичето да израсне недоверчиво. В бъдеще то няма да се доверява на мъжете, с които ще се опитва да изгради отношения.

Бащата, който мечтае за син. Той подсъзнателно се стреми да възпита дъщеря си като момче, затова тя често става „мъжкарана“ - не проявява женственост, а това може да ѝ попречи да изгради щастлив личен живот. 

Обикновено мъжкараните са с труден характер, опитват да доминират над партньора, демонстрират, че не той, а тя е лидер. Това не допада на повечето мъже.

А сега е ред на майката.

Нейното отношение към момичето оказва силно влияние в бъдеще, защото именно тя създава модела на отношение към мъжа и определя ролята ѝ в семейството.

Майка, чийто личен живот е нещастен. Жената преживяла тежък развод или, която не е щастлива в брака си, дава нагледен пример на дъщеря си, че в живота винаги ще трябва да разчита единствено и само на себе си. Момичето усеща, че на мъжете не бива да се разчита.

Как един ден то ще се довери на мъж?

Морализаторката. Тя се опитва да възпита момиче с висок морал и подсъзнателно ѝ внушава, че отношенията с мъжа са нещо лошо. Момичето може да ходи на срещи, да приема цветя и подаръци, но що се отнася до секса – това е неща мръсно, което има лоши последици. Момичето подсъзнателно попива това и по-късно в живота си ще има проблеми с интимната близост. Подобни вътрешни табута е много сложно да бъдат пристъпени.

Сексуалният живот на тази жена в бъдеще ще ѝ създава повече повод за размисъл, отколкото за удоволствие.

Конкурентката. Има и такива майки, които виждат в дъщеря си бъдеща конкурентка. Затова вместо любов и грижа, проявяват прикрита завист. Критикуват нейната външност и поведение, правят ѝ забележки и винаги изтъкват себе си на преден план.

Майката съперничи на дъщеря си и по отношение на татко – тя иска да обсеби цялото му внимание и опитва да подцени във всяко отношение момичето. Така то расте с ниска самооценка. По-лошото е, че в бъдеще може да попадне в токсични отношения и с партньора си.

Източник: Новите родители