Има много хора, които могат да окажат положително влияние върху живота ви и да ви помогнат да растете. Съществуват обаче и такива, които притежават силата да съсипят живота ви и да ви въвлекат в негативна спирала.

Ето пет типа личности, от които трябва да стоите далеч в името на психичното си здраве.

1. Нарциси

Нарцисистите са хора, които са обсебени от себе си и вярват, че светът се върти около тях. Те постоянно изискват внимание и възхищение, имат комплекс за превъзходство и умело манипулират другите, за да постигнат целите си. Нарцисистите рядко връщат нещо обратно и могат да ви накарат да се чувствате несигурни и негативни. Техните манипулации могат да съсипят живота ви, ако не знаете как да се предпазите от влиянието им.

2. Царете на драмата

Тези, които обичат драмата и постоянното внимание, могат да превърнат съществуването ви в хаос. Ако в живота им няма нищо интересно, те сами създават драма. Такива хора често разпространяват клюки и създават конфликти, което може значително да повлияе на вашето психическо здраве. По-добре стойте далеч от тях.

3. Социопати

Социопатите се стремят да доминират над другите. Те могат да унищожат вашето самочувствие и самоуважение. Тези хора са склонни публично да унижават другите и да прехвърлят вината върху тях. Могат да използват вашата уязвимост срещу вас, което ги прави особено опасни. Избягвайте контакт с такива, за да поддържате психическото си здраве.

4. Параноици

Хората с това разстройство на личността могат да ви причинят сериозни психологически щети. Те са постоянно в тревожно състояние и подозират, че целият свят е срещу тях. Параноичните хора често са агресивни и несигурни; старите оплаквания никога не ги оставят на мира. Освен ако нямате специални умения да се справяте с такива хора, най-добре е да стоите далеч от тях.

5. Психотици

Психотичните индивиди страдат от сериозни емоционални и психологически проблеми. Техните страхове от изоставяне и емоционален стрес могат да ги направят изключително нестабилни. Те са склонни на внезапни промени в настроението и емоционални изблици, които могат да бъдат разрушителни за другите. Ако имате такъв човек наоколо, по-добре е да избягвате близък контакт с него в името на вашето благополучие.

Марина Карасева / превод: Йосиф Йоргов