Всички дългосрочни отношения – независимо дали става дума за любов, приятелство или работа - изисква преди всичко дълбоко доверие. И то трябва да е взаимно.

За съжаление, не всички хора са способни на това. Причините често са най-различни, но те не променят същността – подобни личности никога няма да могат да ви се отдадат истински. На тях никога не може да се има пълно доверие.

Затова бъдете внимателни и предпазливи, докато общувате с хора, които притежават следните 5 черти.

1. Прекомерна услужливост

Ако някой човек ви се струва извънредно доброжелателен, услужлив, винаги готов да помогне, започвам да се отнасям към него с подозрение и това чувство рядко ме подвежда. По правило във всеки буркан с мед има и лъжичка горчилка – достатъчно, за да промени разочароващо вкуса.

Ако някой ви говори изключително приятни неща, ласкае самолюбието ви, но винаги преминава на друга тема, когато се опитате да разберете нещо важно за него, пазете се. Рано или късно, но обикновено късно, такива хора показват истинското си лице.

2. Липса на емпатия

Човек, на когото не бива да се доверявате и който с лекота може да предаде чуждото доверие често се откроява с практически пълно отсъствие на умението да съчувства и съпреживява – нещата, които наричаме емпатия.

Логично е, защото всеки, който в душата си изпитва съпричастност, никога не би предаде друг човек, защото ще се замисли каква болка може да причини.

3. Нарцисизъм

Този тип хора наистина вярват, че всичко във Вселената се върти около тях – те са "великолепните и уникалните". Възхищават се на самите себе си. Естествено, при такава всепоглъщаща любов към себе си няма място за никой друг.

Нарцисистите никога не признават грешките си. И дори да им ги посочите без капчица съмнение, те въпреки всичко ще успеят да прехвърлят вината върху вас. Такива хора ще ви обвиняват в абсолютно всичко. Дори във факта, че сте ги принудили да вземат грешното решение.

За тях да предадеш някого е като да пиеш вода. В края на краищата най-важното нещо за един нарцисист е неговото огромно его. Ето защо той изобщо не се интересува от чувствата и емоциите на другите.

4. Не умеят да пазят тайни

Ако някой ви разказва за ваш общ познат с потаен глас и ви моли да не казвате на никого другиго, това е лош знак. Не е нужно да имате дълбока интуиция, за да се досетите, че такъв човек злоупотребява и с вашите тайни.

За този тип хора думите не са нищо повече от игра. Те не зачитат правото на личен живот на другия и разказването на целия свят за нечия тайна се смята не само за нормално, но и за забавно.

Такива хора ще направят всичко, за да бъдат в центъра на вниманието и да спечелят евтина популярност. Можете да се обзаложите в това. Ето защо те разказват на всички наляво и надясно лична информация, без да изпитват ни най-малкото угризение на съвестта.

А това, че в същото време нараняват някого или разбиват живота му, изобщо не ги интересува.

5. Постоянно се люшкат от едната крайност в другата

Когато става въпрос за наистина важни и определящи неща, тези хора постоянно се люшкат от едната крайност в другата. Това е тяхната природа: те са нерешителни и непостоянни.

Невъзможно е да разберем какво чувстват към нещо или някого, тъй като днес са лоялни и толерантни, а утре мразят и обиждат.

Не само че не си заслужава да се доверявате на този тип хора, но е и противопоказно. Няма никаква гаранция, че утре няма да си променят мнението на 180 градуса и да ви оставят в неведение. Така че просто се опитайте да стоите настрана от тях.

Източник: cluber.com.ua