Не позволявайте на хората да си играят с живота ви.

Не им позволявайте да идват и да си отиват от живота ви, когато им скимне. В един момент ви искат, в другия – не. В един момент искат да са ви приятели, в другия – не. И вие просто приемате това. Вашият живот обаче не се движи според техните условия. Ако те не могат да вземат решение – например дали да бъдат с вас, дали да бъдат ваши приятели или за каквото и да става дума в случая – то вие трябва да вземете решението вместо тях. Вие трябва да им кажете как ще стоят нещата. Как стоят нещата.

Ще бъда откровен с вас. Може би трябва да им кажете, че друг момент просто няма да съществува – те трябва да се постараят нещата да сработят сега. Защото хората ще продължат да ви използват, когато знаят, че могат. Когато знаят, че винаги ще сте до тях, независимо от това как се държат, независимо от това какво ви причиняват. Бъдете сигурни, че ако хората срещу вас не са добри, те ще се възползват изцяло от това. Ще ви отблъскват и притеглят постоянно. Когато сте до тях, ще правят всичко възможно, за да ви отблъснат. Държат се с вас като с боклук, не ви уважават, не са ви лоялни. И в мига, в който си тръгнете, в мига, в който започнете да мислите за себе си, в който осъзнаете колко струвате, те започват да се държат по правилния начин. Казват правилните неща, защото познават бездните в живота ви. Знаят отлично как успокоят вашата несигурност. Знаят отлично какво да ви кажат, за да се почувствате обичани. Затова намират правилните думи, с които да си ви върнат. И какво се случва в мига, в който се върнете при тях? Отблъскват ви. И после пак ви притеглят към себе си. В цялата тая ситуация вие буквално започвате да губите себе си. Поглеждате в огледалото и не можете да познаете човека отсреща. Превърнали сте се в човека, който те искат да бъдете, а не в този, който имате нужда да бъдете.

Никога не се чувствайте виновни, че сте изхвърлили някого от живота си. Никога не се чувствайте виновни, че не сте дали още един шанс.

Да, някои хора заслужават втори или трети шанс – тази преценка е ваша. Но колкото повече шансове давате на някого, толкова по-малко ще ви уважават, защото знаят, че без значение как се отнасят с вас и как постъпват, винаги ще съществува вероятността за още един шанс.

Понякога трябва да им кажете: „Може и да не те е страх да ме изгубиш, но мен не ме е страх да си тръгна. Затова ако продължиш да се отнасяш с мен по този начин, друг шанс може и да няма.“ Трябва да отстоявате тази позиция, защото в противен случай хората никога няма да ви взимат насериозно. Никога няма да ви уважават. Ако няма последствия за хората, които се държат с вас като с боклук, то те ще продължат да се държат по този начин.

Разберете, няма нищо лошо в това да уважаваш себе си. Няма нищо лошо в това да изхвърлиш някого от живота си. Няма нищо лошо в това да кажете „Повече шансове няма“. Това не значи, че не прощавате. Напротив. Но даването на нов шанс винаги е пожелателно.

Трент Шелтън