Щастието е относителна и много субективна величина. За едни щастието никога не достига, а за други е щастие малкото, ценят всеки миг, защото вероятно са преминали през най-трудното.

Ето и 5-те стъпки към щастлив и спокоен живот, които повечето хора пренебрегват:

1. Вслушвайте се в сърцето си.

Не забравяйте, че вие най-добре знаете кое е правилно за вас. Вие и само вие можете да си дадете най-добър съвет. Дори когато ви се струва, че сте изпаднали в невъзможно трудна ситуация, вътрешно знаете как трябва да постъпите. Може би имате нужда от разговор с други хора, от съвети, но все пак ще направите това, което вече в сърцето си знаете, че трябва да направите Това е важна стъпка към щастливия и хармоничен живот, защото означава, че познавате себе си и можете да разчитате на вътрешния си глас.

2. Овладейте мислите си.

Мислите ни могат да бъдат най-големият ни враг. Научете се да ги контролирате, за да не контролират те вас. Усетите ли се, че изпадате в някакви дълбоки размисли, които са драматични и натоварващи, просто се отърсете и веднага започнете да вършите нещо, за да занимаете съзнанието си с друго. Ако ви предстои нещо сериозно като изпитание или пък ви измъчва сериозен проблем, тревожите се за здравето на близък човек, то мислите с нищо няма да ви помогнат да решите ситуацията. Не си позволявайте да потъвате в бездните на мисълта, а действайте, а мислите си отвлечете с друго.

3. Най-простото е най-хубаво.

Не си усложнявайте излишно живота. Не, другите нямат повече от вас. Не, другите не са постоянно щастливи. Не, не е вярно, че на другите нищо лошо не се случва, а само на вас. Всеки човек носи своя кръст и преминава през някакви изпитания. Няма човек без товар. Но има различни хора с различно отношение. Постарайте се да цените малкото, което имате, защото за някого може би е невъзможна мечта. Докато преследвате големи цели и голямото щастие, което все ви се струва, че не идва, всъщност преставате да бъдете щастливи.

4. Бъдете благодарни.

За всеки ден. За всеки миг, в който сте здрави, в който децата ви са добре. Животът е нещо прекрасно, когато го ценим. Бъдете благодарни и на другите. Не смятайте, че някой ви е длъжен с нещо. Така постепенно ще спрете да очаквате и да изпитвате ревност, разочарования, огорчения. Много е хубаво да се освободиш от тези чувства и просто да приемеш другите такива ,каквито са.

5. Бъдете активни.

Във всеки смисъл на думата. Дръжте ума си буден и активен. Поддържайте и тялото си активно, доколкото е възможно. Правете това, което обичате – удовлетворението е несравнимо.