Децата тежко понасят развода, но това не бива да е единственият аргумент да съхраните брака си.

Всяка двойка има спорове и скандали. Това е нормално. Понякога това е опит да решат разногласията и проблемите. И ако децата са малки, е добре да опитате да ги решите и да се разберете.

Има обаче случаи, в които раздялата на родителите е от полза и за децата.

Ето някои от тях.

Заплаха за живота или здравето

Сложният характер, избухливостта, острите реакции на съпруга са приемливи до момента, в който не носят вреда. Ако мъжът е способен на опасни постъпки, жената не бива да се спасява брака, а себе си и децата.

Човек, който е способен да отведе някъде децата, или шофира в нетрезво състояние, или може да остави малките сами в къщи, това е партньор, с който не си заслужава да продължите съвместното отглеждане на детето.

Физическо насилие

Без значение е дали той бие детето или, когато го няма, изкарва гнева си върху вас, бягайте. Да се даде съвет е много по-лесно, отколкото да се направи в живота.

Статистиката обаче сочи, че живот под един покрив с баща, който е способен на насилие, остава следи върху детската психика. Няма значение дали насилието е физическо, вербално или емоционално.

Равнодушие

Пробвали сте всичко – семеен психолог, на почивка – само двамата, общо хоби ... но нищо не се е променило. И освен детето нищо вече не ви свързва.

Нито шегите, нито преживяванията, нито интересите. Възможно е вие въобще да не сте били подходящи един за друг, на разликите с течението на времето да са се задълбочили.

Фактът се остава факт – не сте щастливи заедно, а безкрайните скандали ще продължат. По-лесно е  да обясните на детето, че мама и татко няма да живеят заедно, вместо то да става свидетел на вашите разправии.