Колкото и сладко да е малкото бебе, колкото и да е миловидно като дете, все някога то става тийнейджър. И нещата рязко се променят. Дори може да се чудите кога и по какъв начин любимото ви момиченце или момченце е било тайно подменено с друго, с което сякаш нямате общ език.

Всъщност да имате общ език е едно от най-трудните неща в този период. Но не и невъзможно.

Ето 5 полезни стратегии, които ще ви помогнат не само да общувате и се разбирате добре, но и да намерите път към сърцето на порасналото дете.

1. Бъдете готови да го подкрепите във всеки един момент. Но без да се натрапвате!

Няма как да стоите отстрани и да наблюдавате безразлично поведението на тийнейджъра. Но вместо да сипете критики и наставления, да се ядосвате и налагате ограничения, по-добре проявете разбиране, дайте нужната свобода и в същото време деликатно контролирайте ситуацията.

Така няма опасност детето да се затвори и диалогът с вас да прекъсне. И ще сте сигурни, че ще знаете неприятните неща в момента, в който те се случат, за да съумеете заедно да намалите негативите от тях.

2. Забравете за дългите и скучни тиради. Тийнът ще ви разбере, ако говорите ясно и кратко

Едно от нещата, които тийновете най-много мразят е някой постоянно да им мърмори и натяква за нещо хипотетично или случило се преди поне няколко месеца. Помнете, че колкото повече критикувате и наставлявате, с толкова по-сериозен отпор ще се сблъсквате. До момента, в който думите ви просто ще прелитат край тийнейджъра и той изобщо няма да се старае да ви чуе.

По-добрата стратегия е да говорите кратко, ясно и конкретно. И в никакъв случай с назидателен тон. Така е много по-сигурно, че ще бъдете чути.

3. Всеки преговор в тийнейджъра е предварително обречен на неуспех или успех в негова полза. Спестете си тези похвати – не помагат!

Всеки тийнейджър обича да преговаря, а още повече обича да спори, независимо дали е прав или не. Това е своеобразна провокация от негова страна, с която той иска да се утвърди и на личностно ниво.

Ако се поддадете на атаката му, толкова по-зле за вас. В този случай общуването лесно може да прерасне във взаимни обвинения и крясъци, което не носи полза на нито една от двете спорещи страни.

По-доброто поведение е да запазите търпение, да стиснете зъби и просто да не му обръщате внимание в такъв момент. Тийнейджърът скоро ще загуби интерес и няма да използва вече този начин на комуникация с вас.

4. Много внимателно избирайте думите, защото в тази възраст детето ви е силно тънкообидно. Бъдете перфектните дипломати у дома

Може да не искате да преговаряте, но това не означава, че не сте склонни да направите някои отстъпки, когато сметнете за подходящо.

Тук вече става дума за дипломация. С порасналите деца е много важно да бъдете максимално дипломатични, за да не загубите в нито един момент комуникацията и доверието помежду си.

И не става дума да предлагате подкупи, защото това са подмолни действия, които честолюбивите тийнейджъри със сигурност ще приемат, но пък това ще промени вашата стойност в техните очи. За тях е по-важно в този период да им предложите разбиране и съпричастност.

Продължава на страницата на Новите родители