На прага на юношеството сред тийнейджърите става модно да имат обици на необичайни места. И няма никакво значение дали пиърсингът ще е многоброен по ушната мида или единичен на носа или над веждата, дали ще е на показ или скрит някъде по тялото – на езика или пъпа например.

При всички случаи желанието на детето да се надупчи рядко среща радостно одобрение от страна на родителите. А поставянето пред свършен факт понякога може да докара почти инфаркт на майката.

Как да реагирате, ако все пак тийнът реши да сподели с вас съкровеното си желание и по какъв начин най-убедително да го откажете от тази идея. А може пък и да сте съгласни, но да имате конкретни изисквания по отношения на обиците – в никакъв случай на езика например. Ето и съветите на експертите.

Трябва ли да се плашат родителите

Повечето родители по принцип нямат нищо против обиците по тялото. До момента, в който това пряко не засегне тяхното дете. В техните очи пиърсингът на дъщеря им или сина им изглежда като ужасяващо насилие върху невинното им все още тяло. Затова и реагират негативно.

Разбира се, говорим за случаите, когато това е провокирано от мода или подражание на приятел, група. Съвсем различно е, когато детето иска да лекува наранената си душа чрез дупчене на тялото. В този случай най-добре е да се потърси психолог, тъй като пиърсингът не е решение на проблема.

Как да говорите с детето си

Не трябва веднага да започвате с критиките, а да седнете и поговорите с детето си като зрели хора. Попитайте го дали някой от приятелите му не си е направил скоро пиърсинг.

Ако е така, вероятно това е пробудило желанието и във вашето дете. Обяснете, че не е задължително да се следва модата на всяка цена и да се повтаря всичко, което правят приятелите, а е по-важно да бъде уникално по свой собствен начин.

Изрично задайте въпрос и за болката. Дали осъзнава, че поставянето на обица на някое по-особено място и съжителството след това с нея няма да го притеснява, боли, пречи и т.н.

Пиърсингът на езика например е знайно, че изисква доста време, докато човек свикне с него, и често пречи на нормалното хранене. Дали детето ще е готово на такава жертва в името на нещо, което след година или две може вече да не му харесва, но дупката на тялото му ще си остане дупка, дори и да махне обицата.

Ако все пак не отстъпи

Има два варианта да угодите на тийнейджъра, без да влизате в конфликт с него. В единия случай може да му предложите временна алтернатива – например фалшива обица на носа или горната част на ушната мида, които могат да се слагат и махат бързо и лесно, не нанасят травми и се носят, когато той реши.

Осигурете няколко различни модела обици, за да задоволите очите на тийна с разнообразие. Така той ще пробва и ще реши дали се харесва с продупчен нос или не е това неговото. Така детето само ще прецени дали се харесва и действително желае да си направи пиърсинг.

Продължава на страницата на Новите родители