Понякога странностите на околните истински ни действат на нервите! Но дали и ние не изнервяме другите така, както те нас?

Макар да знаем, че не го правят нарочно, често постъпките на хората наоколо ни дразнят извънредно много. И както чуждите недостатъци ще ни избодат очите, така изобщо не си даваме сметка за нашите. Тук ще ви издадем 5 неща, които почти всеки прави несъзнателно и с това вбесява останалите.

Пресилена деликатност

Последното парче пица изстива в подноса, защото сътрапезниците са прекалено възпитани,  за да го грабнат? Понякога пресилената деликатност също може да бъде доста нервираща. Водени от най-добри намерения, всъщност  напрягаме околните. Какво облекчение за всички, ако някой просто поеме юздите. Тъй като сме големи хора, всеки би могъл да си каже, когато нещо не му изнася. 

Прекалена нерешителност

Разбира се, човешко е понякога да проявяваме нерешителност. Случва се обаче да се фиксираме прекалено върху някоя тема или по принцип да сме неуверени в определена област. Така например ако постоянно повтаряме: „Не са ли бедрата ми много дебели?“ или: „Дали всъщност да купя тази пола? На теб май ти стои по-хубаво!“, на скъпите ни приятели в един момент ще им писне. Най-вече тогава, когато не вярваме в уверенията им и продължаваме да се отнасяме свръхкритично към себе си. В тази категория попадат и непрекъснатите оправдания. Затова сложете край! Ясните послания, малко повече самочувствие и недвусмислените решения са къде-къде по-приятни и ще се посрещнат с благодарност от околните.

Звуци при ядене

И вие ли сте от тези, които направо излизат от кожата си при звука на тракащи прибори, мляскане или шумно дъвчене? Невероятно голям брой хора познават този проблем. Явлението е толкова разпространено, че дори е получило име – мизофония. При това изобщо не става дума за сила или честота на звука, а просто за специфични шумове, които отключват агресия и погнуса у засегнатите, щом ги чуят. Но дори да не сте толкова крайни, на никого не му е приятно, когато слуша шумното мляскане на колегата си, докато обядват заедно. Понякога, когато ни прималява от глад или толкова бързаме, че сърбаме супата си пред компютъра, не забелязваме, че издаваме некрасиви звуци, докато ядем. Като имате предвид това, оттегляйте се за хранене в предназначените за целта помещения – кухнята, стола или стаята за почивка. Така ще имате възможност да се дистанцирате от нервните и чувствителни индивиди.

Тикове от всекидневието

Дали звукът от влаченето на чехлите на партньора, дразнещото покашляне на колегата, вбесяващият навик на някой приятел да барабани с пръсти по масата или на друг да пружинира с крак: тези дребни всекидневни тикове могат да ни скъсат нервите. При това те са съвсем нормални и до известна степен би следвало да се толерират от околните. Но само другите ли са виновни? Със сигурност не! Вгледайте се в себе си и положително ще откриете и своя чудата привичка, с която пък вие ги нервирате. Това дори е полезно, защото по този начин ще успеете да изкорените някой лош навик.

Блокиране на ескалатора

Всеки градски жител се е сблъсквал с проблема: стълбите на ескалатора са задръстени точно когато най-много бързате. Понякога нямате друг избор, понякога пътят нагоре е прекалено дълъг. Именно тогава е ужасно нервиращо, когато несъобразителни индивиди са се струпали на стъпалата, така че е невъзможно да ги заобиколите.  Винаги трябва да спазвате неписаното правило „Вдясно стоиш, вляво вървиш“, дори ако сте туристи в непознат град, или срещнете познат и се спрете да побъбрите не другаде, а на стъпалото на ескалатора! Това може порядъчно да изнерви нашите (заети) съграждани.