Понякога не осъзнаваме, че всекидневната ни рутина пречи на щастието ни. Ето от кои неща на всяка цена трябва да отвикнете:

1. Да чакате „по-добри времена“

Познато ли ви е изречението „Скоро всичко ще се оправи“? Само по себе си то е мотивиращо, но може да доведе до това никога да не живеете Тук и Сега. Така ще пропуснете цял куп потенциални щастливи мигове. Ето защо най-добре да промените горното изречение по следния начин: „Точно сега положението не е идеално, но въпреки това има и нещо хубаво в него“. Има разлика, нали?

2.  Да преглъщате яда си

Предпочитате да преглътнете яда си, само и само да не се скарате с някого? Фатална грешка! Защото така нещата, които ви дразнят, никога няма да се променят. Дори да ви е трудно, винаги казвайте, когато нещо ви смущава. Критиката може (и, разбира се, трябва) да се формулира уважително, така че да не се изроди задължително в словесна престрелка. С времето ще свикнете да изразявате по-често и собственото си мнение.  

3. Да се нагърбвате с непосилна работа

„О, ще се справя!“ Чувате ли се понякога да изричате тези думи, макар да знаете, че работата не е по силите ви?  Решението в подобни ситуации е да се научите да казвате „не“. В противен случай ще си изпълните задачите само половинчато. Без да споменаваме стреса, който ще ви натовари допълнително физически и душевно.

4. Да гледате само негативното

Обичате ли вечер да обсъждате с партньора си изминалия ден? Тогава се фокусирайте върху позитивното. Често допускаме грешката да разказваме само лошите неща, а хубавите, дори да са дреболии, да премълчаваме. Следващия път обърнете внимание на това!

5. Да се оплакваме

Учените са установили, че даваме на мозъка си отрицателна насока, ако постоянно се оплакваме и вайкаме. Вместо това трябва да работим с положителни утвърждения, например като всеки ден изброяваме нещата, за които сме благодарни. Опитайте, сигурно ще се сетите за много!