Ако имате проблеми с разпознаването и задоволяването на нуждите си, това вероятно засяга не само връзката ви.

Това може да засегне психическото или физическото здраве. Принуждаването да правите твърде много може да доведе до прегаряне. Това също може да доведе до чувство на празнота и безцелност, ако постоянно пренебрегвате вътрешния глас, който ви казва, че сте неудовлетворени.

Първата стъпка към промяната на всичко това е да осъзнаете, че обезценявате и пренебрегвате нуждите си и да включите саморефлексия, за да разберете защо.

Когато разберем вярванията, които ни формират, можем да работим върху типа вътрешно изцеление, което може да доведе до големи външни промени.

Не знаете, защо пренебрегвате нуждите си? Може да сте изпитали следното:

1. Израснали сте, гледайки как други хора поставят себе си на последно място.

Ако вашите родители постоянно пренебрегват себе си в опит да угодят на другите, може да сте наследили тяхното убеждение, че грижата за себе си е егоистично и погрешно.

Те вероятно са мислили същото и може би поради същите причини. Моделите на самоунищожение и самопринижаване често се предават от поколение на поколение, докато някой каже: „Достатъчно“ и започне да работи, за да прекъсне цикъла.

2. От преживяванията си като дете сте научили, че вашите нужди не са толкова важни, колкото нуждите на другите хора.

Ако вашите родители са игнорирали или пренебрегвали нуждите ви, редовно или като наказание, може да сте повярвали, че не заслужавате нуждите ви да бъдат задоволени, или че можете да бъдете недооценени, когато направите грешка.

Като дете вероятно не сте осъзнавали, че липсата на грижа от страна на родителите ви се дължи на техните собствени проблеми, а не на вашите.

Това не означава, че са били лоши хора или ужасни родители. Най-вероятно те са повторили същите модели, които са имали в детството, защото не са знаели друг начин. Но сега имате този избор.

3. Вярвате, че да имате нужди е признак на слабост.

Възможно е погрешно да вярвате, че да имате нужди е същото като да сте зависими – може би поради влиянието на някой друг, който е вкоренил тази вяра във вас, пряко или косвено. Това може да се е случило в резултат на това, че чувствата ви са били подценени, манипулирани следствие изразяването на възгледи или сте се срамували да поискате помощ.

Въпреки това има значителна разлика между това да имаш нужди и да си нуждаещ се. И което е по-важно, когато сте в състояние да разпознаете и уважавате собствените си нужди, вие спирате да разчитате на другите да ги задоволяват вместо вас. Това е точно обратното на пристрастяването.

4. Вярвате, че определянето на вашите приоритети е опасно, защото другите могат да бъдат обидени, да ви осъдят или да ви изоставят.

Ако сте били наранявани, съдени или изоставени в миналото при опити да задоволите нуждите си, може подсъзнателно да се страхувате, че това може да се случи отново. Следователно може да се почувствате паникьосани дори само като си помислите да задоволите нуждите си.

5. Вярвате, че добрите неща трябва да се заслужат, но все още не сте направили достатъчно.

В днешно време е лесно да стигнете до заключението, че не сте достатъчно добър, освен ако не сте постигнали нещо впечатляващо. Ако това е вярно за вас, може да отлагате удовлетворяването на повечето си нужди, докато не постигнете нещо, което да ви кара да се чувствате достойни.

Много хора прекарват дните и нощите си, взрени в екрана на компютъра, вярвайки, че животът им ще бъде по-добър, когато могат да направят впечатление – и в същото време да печелят прилични пари. Не им хрумва, че могат да се почувстват по-добре в момента, като се отдръпнат, когато се погрижат за нуждите си и си позволят да присъстват, правейки това, което им харесва.

6. Живеете в режим на оцеляване, защото сте фокусирани върху това да преживеете деня

Ако живеете в състояние на хроничен стрес поради травма, мъка или прегаряне, може би правите минимума, просто се опитвате да държите главата си над водата. Когато сте в режим на оцеляване, нямате енергия да се съсредоточите върху нуждите си, големи или малки.

Автор: Марина Карасева; превод: Йосиф Йоргов