Съществуват редица фактори, които допринасят за развитието на клинична депресия, включително темперамент, травмиращи или стресиращи преживявания, неблагоприятни случки от детството, генетична обремененост и наличието на придружаващи психични разстройства. По-голяма част от тези причинители на депресията се намират извън контрола на човека с диагноза.

Някои вредни навици, които могат значително да влошат депресията, могат да бъдат преодолени от страдащия от афективно разстройство стига да знае кои са точно те.

Депресията е сериозно афективно разстройство, което може да бъде лекувано с прилагането на адекватна терапия и/или медикаменти, но хората също така могат да направят някои промени в ежедневието си, които да спомогнат за облекчаване на симптомите.

Препоръчително е депресираните мъже и жени, както и техните близки и роднини, да са запознати с негативното влияние, което могат да окажат някои навици и привички на цялостното състояние на страдащите. Промяната на начина на живот и вземането на информирани решения за психичното здраве представляват важна част от процеса на лечение.

Липсата на физическа активност

Един от основните симптоми на депресията е наличието на период от поне две седмица, по време на който се наблюдава потиснато настроение или липса на желание за извършването на почти всички дейности. Това може да превърне в голямо предизвикателство изпълняването на дори най-незначителните задачи, като дори ставане от леглото сутрин може да изглежда сякаш изисква колосални усилия.

Проучването на Крафт и Перна, проведено през 2004 г., показва, че умерената физическа активност (като например ходенето пеша между 20 и 40 минути 3 пъти на ден) представлява ефективен метод в овладяването на някои симптоми на депресията, като същевременно подобрява цялостното състояние.

Умерените упражнения и физическата активност водят до производството на невротрансмитерите допамин и серотонин, които са отговорни са усещането "чувствам се добре". Ако забележите, че ваш близък или познат с депресия не е активен, то тогава му предложете заедно да организирате седмични разходки или други спортни дейности, за да му помогнете да се справи с липсата на движение.

Нездравословни навици за сън

Проблемите със съня са едни от симптомите на депресия – те могат да се проявят като безсъние или прекалено много сън. Лошата новина е, че хроничното недоспиване също може да отключите депресията, т.е. смущенията в съня са едновременно симптом и причинител на афективното разстройство. Резултатите от едно изследване, проведено от учените Робъртс и Дуонг през 2014 г., сочат, че намаленото количество сън увеличава риска от депресия при възрастните, което от своя страна увеличава риска от недостиг на сън.

Създаването на добри навици за сън помага за справянето с недоспиването и депресията. Поддържането на определени часове за събуждане и заспиване е важно, като премахването на телевизора, телефона, лаптопа или таблета от спалнята е друг ефективен метод за поддържането на здравословни навици за сън.

Социалната изолация

Когато животът се превърне в прекалено объркващ и емоционално натоварващ, за някои хора логичното решение е да насочат фокуса към самите себе си. Поискването на помощ от роднини или приятели обаче се превръща в изключително трудно действие, особено когато излизането от вкъщи рано сутрин представлява невъзможно начинание. Подкрепата от най-близките хора обаче е точно това, от което има нужда един човек с депресия.

Изследванията показват, че наличието на социални контакти и взаимопощта намалява влиянието на генетичната предразположеност и ефекта на негативната среда за развитието на редица разстройства. Поддържането на стабилна социална система от приятели и роднини води до усвояването на нови стратегии за справяне с трудностите и подсилването на издръжливостта спрямо стреса.

Времето, прекарано в компанията на отзивчиви приятели и членове на семейството, допринася за преодоляването на предизвикващите тревога мисли и чувства в безопасно и сигурно обкръжение.

Нездравословна диета

Проучване, проведено от Джака и колеги през 2010 г. и публикувано в научното списание The American Journal of Psychiatry, намира връзка между хранителните режими, включващи много преработени храни, рафинирани зърнени храни, захарни продукти и бира, и увеличените нива на депресия и тревожност при жените.

Много хора посягат към любимите си храни, когато изпитват труднопреодолими емоции. Един от основните симптоми на депресията са именно резките изменения в хранителните навици, който често водят до значителни промени в теглото – отслабване или покачване на теглото.

Мисловно предъвкване

Депресираните мъже и жени често проявяват склонност към непрекъснато премисляне на минали негативни спомени. Мисловното предъвкване може да се изрази в размисли за загубата на любим човек, провали, отхвърляне или други източници на стрес. Непрестанното фокусиране върху труднопреодолими проблеми засилва симптомите на депресия. Обръщането към специалист е един от вариантите за справяне с мисловното предъвкване.

Когнитивно-поведенческата терапия се прилага успешно на хора, като им помага да идентифицират негативните мисловни схеми и след това да ги заменят с позитивни мисли и адаптивни стратегии за преодоляване на трудностите.

Сами по себе си измененията в навиците няма да "премахнат" депресията, но промените в начина на живот спомагат за лечебния процес.

Framar.bg