Всички родители мечтаят за това децата им колкото се може по-рано да намерят призвание, което да им бъде източник на интерес и вдъхновение в живота. А ключът към търсенето на призвание е в разширяването на светогледа и натрупването на реален опит.

Малките са отворени за експерименти и нови знания, както никой друг. Те по природа са любознателни и са готови да изучават обкръжаващия ги свят безкрайно. Жалко е, че в края на началното училище много деца губят тази прекрасна способност.
Затова за родителите е важно да не изпускат този момент и колкото се може по-рано да запознаят детето с различни професии. За това с какво да започнем в тази непроста задача, разказва една основателка на проект именно с такава цел – Наталия Симоненко.

1. Наблюдавайте детето, помогнете му да намери собствените си интереси, без да натрапвате своите желания
Позволете му да прави колкото се може повече собствени открития, да разбира откъде идва всичко, което ни заобикаля, за да може в бъдеще да избере с какво да се занимава съвсем съзнателно. Старайте се да следвате желанията на детето, без да го задушавате със собствените си амбиции.

Помнете, че животът си е негов, както и изборът. И ако сте желали да отгледате юрист, който всъщност мечтае за археология, направете всичко, за да му помогнете да се вглъби в интересната му област. 

2. Спрете се на нещо, което се харесва на детето и го запознайте с професионалисти в тази област
Хората, които са увлечени от професията си, са огромен мотиватор за децата. Те могат да бъдат известни шеф-готвачи, учени, дизайнери, лекари… Техният нелек път в кариерата и постиженията им често вдъхновяват стотици хиляди хора по света. И вашето дете няма да бъде изключение.

Научавайки повече за това, с какво се занимават професионалистите в различните сфери и страни по света, то ще намери своя интерес и ще продължи изследването.

3. Обучавайте го чрез игри
Банално, но ефективно – децата научават в игрите новото с много по-голяма радост и ефективност. Играейки, децата развиват природно любопитство, от което се раждат все нови и нови въпроси. И, да, игрите развиват въображението и творческите способности.

Хубаво е, ако по време на ролевата игра детето има съответен реквизит, с който може да експериментира. Например, когато играе на зъболекар, нека да лекува кариес на изкуствена челюст. Или, ако е археолог, нека да „изкопае“ част от кост на динозавър. Новият опит и знания при този подход се усвояват много добре, особено, ако в играта се включи и някой родител.

Вижте целия текст на страниците на Новите родители.