Около темата за секса витаят много митове. Пет от тях трябва да забравите веднага, тъй като са абсолютно погрешни. Митове има във всички тематични области, но особено в тази за секса упорито са се загнездили безброй фалшиви факти. Може би се дължи на това, че сексуалният живот често се пази в тайна и за съжаление все още минава за тема табу. А това е идеална почва за подхранване на митове. Тук ще разкрием пет от тях:

1. Жените по природа имат по-малко желание за секс

Мъжете непрекъснато искат секс, а жените по-скоро рядко. Тази представа се внушава от безбройни филми и книги, но дали отговаря на действителността? Разбира се, че не. Първо, всички жени, както и всички мъже не могат да бъдат поставени под общ знаменател. Защото желанието на даден човек е строго индивидуално и може да се променя според обстоятелствата. Вярно е единствено, че мъжете мислят по-често за секс от жените. Това обаче съвсем не означава, че жените искат по-малко секс, както потвърждава терапевтът и автор на книги д-р Сара Хънтър Мъри.

2. Номерът на обувките дава информация за размера на пениса

Сигурно някои не биха имали нищо против поглеждайки крака на мъжа да си създадат мнение за най-милото му. Но трябва да ви разочароваме. Нито по носа, нито по обувката на мъжа или по други части на тялото може да се съди за размера на пениса. Това потвърждава изследване на отделението по урология на лондонската болница „Сейнт Мери“ от 2002 г. Там лекарите измерили пенисите на над 100 мъже и сравнили размерите им с големината на обувките. Те установили, че няма статистически значима връзка между номера на обувките и еректиралия пенис“.

3. Жена, която е бременна, не може да забременее

Наистина е стряскащо, но е вярно. Нарича се суперфетация. Когато бременна жена отново има овулация, в матката може да се настани нова оплодена яйцеклетка. В действителност обаче това се случва много, много рядко.  Според интернационалната библиотека ClinMed International са регистрирани само 10 случая на зачеване от бременни жени.

4. Стридите увеличават либидото

Наистина ли има храни, които действат като афродизиаци? Това се твърди например за стридите, но също и за чилито или шоколада. Но и тук има доза измислица. Наистина, учените са потвърдили, че цинкът в стридите повишават нивото на тестостерона при някои плъхове и подобрява потентността. Но очевидно липсват данни, че същото се отнася и за хората, така че не е нужно да нагъват лакомството за увеличаване на либидото.

5. Сексът може да замести спорта

„Сексът е моят спорт“. Дори в повечето случаи тези думи да се изричат на шега, в тях има частица истина. Защото според това каква поза заемат партньорите и колко дълго издържат, горят калории. Въпреки това сексът като тренировка не е толкова ефективен, колкото вероятно някои се надяват, и не може да замести истинския спорт. Изследване на университета в Квебек е установило, че за 30 минути секс жените изгорили средно 60 калории, а мъжете – средно 101. Те съпоставили това с половин час ненатоварващ джогинг. Там двете групи изгорили значително повече калории: жените 213, а мъжете 276.