"Бракът като такъв няма никаква научна обосновка: двама души, които едва се познават, изобщо не си подхождат, с различни характери, израснали в различна културна среда и най-важното - от различен пол, трябва да живеят заедно, да спят в едно легло и да споделят съдбата си един с друг, а вероятно  тяхната съдба е замислена да бъде напълно различна."

От времената, в които майсторът на магическия реализъм Габриел Гарсия Маркес е написал тези думи, представата за брака в обществото се е изменила доста. В повечето култури човек има правото да си избира сам партньор и да взема решение да създаде семейство. Но институцията на брака все още е пълна с патриархални предразсъдъци.

Съвременните момичета, които решават да останат сами, най-често обясняват нежеланието си да създадат семейство с това, че не искат да изгубят свободата си и да променят стандартите си на живот.

Дълбоко вкоренените идеи за това как да изглеждат добрите отношения са доста различни. И ако все още несъзнателно или по инерция се придържате към тези идеи, е време да им кажете сбогом, съветва Юлия Зайкова в heroine.ru.

1. Жената е досадница

Традиционният негативен образ на жената е тази, която през цялото време тормози мъжа си с претенции и упреци. Смята се, че именно жената ограничава свободата на мъжа, като постоянно му напомня за неговите отговорности.

Неотдавна учени от калифорнийския университет заявиха, че според нови изследвания именно жената е най-досадния член на семейството. Мъжете, разбира се, се съгласяват с тази „новина“ и продължават да играят мъченическа роля като жертви на женските истерии.