Човекът нарцисист е истински манипулатор. Понякога дори несъзнателно наранява другите, защото е част от природата му. Той ще иска винаги нещата да стават по неговия начин, ще се стреми всякак да ви подчини на волята си, ще обича да го играе жертва, ще направи всичко възможно, за да влезе под кожата ви и да получи това, което иска. Общо взето такъв тип човек не е подходящ за партньор, за дълготрайна връзка, рядко от него може да се получи качествен приятели и спътник в живота.

Той обаче има едно качество – манипулира другите неусетно, те почти не разбират с кого си имат работа.

Ето какво ще направи нарцисистът, когато разбере, че няма да отстъпите пред него:

1. Ще подмени фактите.

Това е любима стратегия на нарцисиста манипулатор. Изопачава фактите, кара ви да повярвате в съвсем нереални събития. Ще направи всичко възможно, за да ви накара да се усъмните в собствената си преценка и в крайна сметка да си кажете, че вие сте виновни за всичко. Вие сте жертва на психическа манипулация, при това в най-лошата й форма. Ако разпознаете подобно поведение, не се оставяйте да паднете в капана, а бягайте далече.

2. Ще играе ролята на жертва.

Разбира се, той е направил толкова много за вас. Той ви обича, а вие не го цените. Той се грижи за вас и всичко, което прави, е за да ви помогне, защото искате да сте щастлива. Празни приказки! Нали няма да повярвате на това? Човек, който ви обича, няма да ви наранява и след това да се извинява. Няма да ви манипулира и да си игра ес вас, пък после да се опитва да изопачи фактите. Няма да ви тормози психически и да ви кара да плачете, а после да изкарва себе си жертва. Замислете се само, опитайте се да видите ситуацията отстрани. Ако това се случваше с ваша приятелка, щяхте да я предупредите. Защо за вас е толкова трудно да го осъзнаете?

3. Ще се опита да ви сплаши.

Още една подла, но предвидима техника за манипулиране. Щом разбере, че оръжията му отслабват и че вече няма власт над вас, нарцисистът ще опита всичко възможно да ви задържи, защото той всъщност не иска да се разделяте. Той се храни от вашето страдание, от вашите сълзи. Смазвайки вашето самочувствие, нарцисистът издига собственото си. Сплашването може да придобие различни лица – от фини психически атаки за по-страхливите – до заплаха с физическо саморазправяне – за по-големите смелчаци. Помнете, че заслужавате уважение, а не заплахи. Не се оставяйте да ви мачкат. Вината не е у вас!

4. Ще ви създаде затруднения и препятствия.

Когато осъзнае, че никоя от манипулативните му техники не проработва, е твърде вероятно нарцисистът да създаде препятствия пред вас – спира да ви говори например. Отказва да съдейства по какъвто и да е начин за изчистване на ситуацията – независимо дали чрез сдобряване, или чрез раздяла. За раздялата също е нужен събеседник, с когото да уговорите процеса. Това е също начин за нарцисиста да упражнява контрол върху вас – игнорирайки обажданията и съобщенията ви, отказвайки напълно съдействие. Помнете, че проблемът не е у вас! Каквото и да става, вината не е у вас!

Цветелина Велчева