Нарцисистът е върховен манипулатор. Той умее да ви накара да се почувствате като най-специалната жена и в удобен момент да срине самочувствието ви. Подобна връзка е токсична и може да нанесе непоправими щети върху самочувствието и психиката ви. Затова, колкото по-добре осъзнаете, че си имате работа с такъв човек, толкова по-добре за вас.

Ето сигурните признаци, че любимият ви е нарцисист:

1. Винаги изглежда добре пред другите хора.

Много му е важно какво мислят другите за него. Вашите приятелки го намират за страшно забавен и грижовен. Общо взето не ви вярват, ако се оплачете от него.

2. Търси възхищение и признание.

Този човек обича похвалите. Не само че сам изтъква постиженията си, но постоянно очаква потупвания по рамото. Приема с охота комплиментите. Очаква от вас непрестанно да го хвалите и да подчертавате колко е невероятен.

3. Не обича истински никого освен себе си.

Нарцисистът е егоист и егоцентрик. Той и само той е в центъра на света. Няма как да очаквате от подобен човек да проявява съчувствие, да постави вашите нужди пред собствените си, да мисли първо за вас, да му бъдете приоритет. Той няма да ви похвали за вашите успехи, няма да покаже с нищо, че се гордее с вас. Нарцисистът обича истински само себе си.

4. Обича да контролира.

Налага мнението си и държи другите да го слушат – особено половинката му. Чувства се комфортно, когато държи нещата под контрол. Това е добре за самочувствието му, защото не обича да излиза извън зоната си на комфорт.

5. Не поема вина.

Този човек никога за нищо не е виновен. Постоянно прехвърля вината у другите. Те не са разбрали, те не са чули, те не са казали. Ужасно е наистина да се бориш с човек, който е способен да ви накара да се съмнявате в собствената си психическа стабилност и да ви убеждава, че нещо, което се е случило, не се е.

6. Никога не се извинява.

Няма да го чуете да се извинява – дори да е виновен. Нито ще признае вината си, нито ще помоли за прошка. По този начин отново цели да уязви партньора си и да покаже, че всички несъвършенства и недостатъци са у вас.

7. Ядосва се, когато получи критика.

Истински гняв изпълва нарцисиста, когато получи обвинение за поведението си или думите. Трудно понася критика, упреци, съвети или каквото и други подобни. Той е винаги прав и не се нуждае от никакви съвети.

8. Наслаждава се, когато наранява другите.

Вашата болка му доставя удоволствие, а не го кара да се чувства виновен. Това е доказателство за победата му. А тя трябва да бъде на всяка цена.

9. Манипулира ви.

Напълно съзнателно и много ловко. Иска да ви уязви, да атакува самочувствието ви, да ви уязви психически. Така се превръщате в много по-лесна мишена. Имайте предвид, че с подобен тип човек никога на сте в истинска и пълноценна връзка, а в една ужасна заблуда, че нещата са наред или ще се оправят.

10. Патологичен лъжец е.

Нарцисистът не подбира средства по пътя към своите малки победи. Готов е да манипулира, да лъже, да обижда, да наранява. Само и само да получи своето. Дори да го хванете в лъжа, нарциистът няма да си признае.

Ако разпознаете у любимия си някои от горните качества, ви съветваме да помислите за себе си и да поемете по друг път в живота си.