Дали с плодове или като кремообразна каша, всички обичаме овесени ядки! Тези малки фини люспи не само са вкусни, но създават и чувство за ситост. Ако обаче овесените ядки не изпълняват тези два критерия, най-вероятно не ги приготвяте правилно. Ето кои са четирите най-често срещани грешки:

1.Приготвяте овесените ядки с вода  

Когато овесените ядки са съчетани с протеини, могат да ни държат сити до обяд. Как обаче да ги приготвим? Не добавяйте към закуската си вода, а краве или неподсладено соево мляко. Ако пък предпочитате бадемово или кокосово мляко, толкова по кремообразен вкус ще добият овесените ядки. Но тъй като тези два вида мляко съдържат по-малко протеини, добре е да ги обогатите с допълнителна порция ядки или семена.

2. Не използвате правилния съд

Не приготвяйте овесените ядки в обичайната купичка за закуска. Голямата дълбока чиния не само не позволява на люспите да прелеят, след като набъбнат, но им предоставя и достатъчно пространство, за да разгърнат пълния си вкус и да се съединят с останалите добавки.

3. Добавяте овесените ядки в грешния момент

Когато приготвяте кашата си с топло мляко, трябва да съблюдавате две неща: ако я предпочитате кремообразна, добавете ядките едва когато млякото заври. Ако пък искате да запазят формата си, пуснете ги в студената течност и чак след това затоплете всичко. А може и да накиснете ядките с предпочитаните от вас добавки от предишната вечер и да оставите сместа в хладилника за през нощта.

4. Забравяте солта

Няма значение дали предпочитате закуската от овесени ядки сладка или пикантна. При всички случаи трябва да добавите щипка сол още в самото начало, за да добие кашата приказен орехов вкус, вместо да бъде блудкава.