Непосредствено преди раждането, когато бебето вече се счита за доносено, специалистите препоръчват на бъдещите майки и татковци да правят секс. Така ще получите не само удоволствие, но и полза.

Най-полезен е незащитеният полов акт без презерватив.

Полезно и приятно 

Първо, спермата съдържа специални вещества - простагландини, които са необходими за подготовка на шийката на матката за раждане. На някои жени дори ги дават като гел за предизвикване на раждане.

Второ, незащитеният секс отпуска бъдещата майка.

Няма нужда да се напрягате, да се притеснявате за контрацепцията или дали половото сношение ще причини хипертонус на матката. Така една жена може да изпита по-силен оргазъм, а положителните емоции и релаксацията са от голяма полза в този период. 

Трето, по време на оргазъм се освобождава хормонът окситоцин, който предизвиква контракции на матката. Това е един вид тренировка преди раждане. Колкото по-често се случват такива „тренировки“, толкова по-лесно се отваря шийката на матката и мускулите на вагината се свиват по време на раждането.

Може ли сексът преди раждане да навреди?

Преди се смяташе, че оргазмите могат да предизвикат преждевременно раждане, но проучванията показват, че ако матката не е готова за раждане, сексът не може да го предизвика.

„Лично аз силно препоръчвам секс без презерватив, за да подготвим шийката на матката за раждане.“, обяснява гинекологът д-р Надежда Стулева.

Сексът без презерватив в по-късните етапи е противопоказан само, ако жената не е сигурна за партньора и смята, че той може да е носител на полово предавани инфекции. В други случаи партньорите отдавна са обменили микрофлора и нищо не ги заплашва.

Сексът през третия триместър не се препоръчва за тези, които имат усложнения на бременността -  има омекване, скъсяване на шийката на матката. Но дори и в този случай не винаги има строги забрани. Трябва да се консултирате с лекаря, който ви наблюдава. 

Разбира се, всяка жена се чувства различно по време на бременност. Една няма особено желание и въобще не мисли за секс. Друга се страхува, защото е убедена, че в по-късните етапи главата на бебето е разположена близо до шийката на матката и половото сношение може да му навреди.Това е един много популярен мит, на в него няма истина – сексът няма да навреди на детето. Ако и двамата партньори силно се притесняват, могат да обсъдят това с психолог.

Мона Василева  / Новите родители