Когато педиатърът даде разрешение на родителите да въведат твърда храна в менюто на детето им, бебешката каша винаги е предпочитана. Тя може да бъде приготвена от различни съставки, включително ориз, ечемик, овес и смесени зърна. Кашата определено задоволява растящия апетит на бебето и осигурява важни хранителни вещества.

Именно поради тези причини ви представяме три неща, които трябва да знаeтe за бебешките зърнени храни:

1. Осигуряват нужното количества желязо

Желязото е от решаващо значение за здравословното развитие на мозъка. Хранителното вещество е особено важно за кърмените бебета, тъй като кърмата съдържа много малко количество от него. Зърнените храни за кърмачета освен че осигуряват желязо, съдържат и други хранителни вещества, като цинк, калций и витамини В, С и Е.

Специалистите обясняват, че бебетата обикновено се раждат с достатъчно желязо в организма си, което може да им стигне за първите шест месеца от живота. Но след това желязото трябва да стане важна част от балансираната хранителна диета. Тъй като бебетата обикновено започват да се хранят с твърда храна около 4-6 месец от тяхното развитие, добавянето на този елемент към зърнените храни е отличен начин да се гарантира, че нуждите на бебето от желязо са задоволени.

Ако бебето не получава достатъчно количество, то може да развие недостиг на желязо, наречен анемия. Според Американската академия по педиатрия (ААП) недостигът на желязо при бебетата е световен проблем, засягащ децата в развиващите се и индустриализираните страни, който може да доведе до сериозно, трайно неврологично и поведенческо развитие.

2. Могат да бъдат обучителен инструмент

След като бебето се адаптира към кашавата текстура на бебешката зърнена закуска, можете постепенно да я направите по-гъста, като добавяте по-малко течност (кърма или адаптирано мляко). Познатият безвкусен вкус гарантира охотно хранене, а по-гъстата текстура помага на бебето да се научи да дъвче и да преглъща.

Сгъстената бебешка каша има и потенциални ползи за здравето: бебетата с гастроезофагеален рефлукс или дисфагия се нуждаят от по-гъста храна, за да могат да преглъщат безопасно. Тъй като по-гъстата зърнена закуска може да помогне за намаляване на рефлукса, педиатрите предлагат на родителите да обмислят възможността да дават на бебетата си овесени ядки. И тъй като овесената каша не е от семейството на пшеницата, тя е безопасна за деца с целиакия, макар че за по-голяма сигурност лекарите препоръчват да се придържате към овесени продукти, обозначени като безглутенови.

Нещо повече, полутвърдата текстура на бебешката зърнена закуска служи като преход към други храни, като омекнали плодове, зеленчуци и месо. Смята  се, че бебето може да започне по-лесно да приема твърди храни, ако първо опита бебешка зърнена закуска.

3. Безопасни са за консумиране

Според едно тревожно проучване бебешките зърнени храни с ориз съдържат средно шест пъти повече арсен от другите зърнени храни. Затова ако се притеснявате, пропуснете продуктите на основата на ориз.

При наличието на толкова много възможности на пазара избягването на оризови зърнени храни не е проблем. Родителите могат да закупят обогатени многозърнести, овесени, пшенични, ечемични, киноа и елда варианти. Или може да опитате да приготвяте зърнени храни у дома, като смилате зърната и добавяте адаптирано мляко или кърма, докато получите гъстотата и консистенцията, която бебето ви обича.

Консултирайте се с педиатъра си, ако се притеснявате за безопасността на някои зърнени храни и обсъдете с него, с кои видове зърнени храни трябва да започне бебето ви.

Елена Николова по материали от Parents / Новите родители