Преди няколко дни говорих с колежка, която почти се разплака, защото не е толкова успешна, колкото други нейни приятели, които са на същата възраст. Въпреки че има добра работа, уважението на нейните колеги и видим път на растеж, тя оценяваше кариерата си на база на представянето на няколко други хора, които според нея се справяха по-добре в живота.

Тенденцията да се сравняваме с други хора се нарича „социално сравнение“ и е естествен начин, по който ние оценяваме собственото си представяне. То бива два типа – възходящо и низходящо.

Когато се сравняваме с хора, които мислим, че се справят по-добре от нас, било то в работата или в живота като цяло, то това е възходящо социално сравнение. Този тип сравнение обикновено ни оставя с чувства на разочарование и неудовлетворение. Ако мислим, че не можем да направим нищо, за да променим положението си, тези чувства започват да ни дразнят, повлиявайки негативно на представянето ни. Така се създава порочен кръг на сравняване и влошаване.

При низходящият тип се сравняваме с хора, които по един или няколко показателя са по-зле от нас. То може да ни накара да се почувстваме задоволени с това, което имаме, но в същото време може да ни накара да загубим мотивация за по-нататъшно развитие и усърдна работа.

И двата случая социалните сравнения носят повече негативи, отколкото позитиви. (изключението е когато имате приятелско съревнование с колеги на сходно на вашето ниво, позволяващо ви да се мотивирате взаимно към постигането на определена цел).

Ако имате чувството, че социалните сравнения ви дърпат надолу, може да ги замените с няколко по-продуктивни дейности:

Фокусирайте се върху собствения си път на развитиe

Основен проблем със социалните сравнения е, че позволява на живота на други хора да влияе на вашите цели. В края на краищата това, което прави едно възходящо социално сравнение разочароващо, е, че някой друг е постигнал нещо, което вие не сте.

По-полезно е да помислите за това какво ви прави щастливи в личен и професионален план. Избройте нещата, които бихте искали да направите или да постигнете. Стремете се да живеете живот, който се основава на тези цели.

Един от проблемите с фокусирането върху постиженията на други хора е, че това може да ви накара да останете недоволни от ежедневните дейности, с които сте се занимавали преди и които са ви харесвали. Знаейки, че някой друг е постигнал определено ниво на успех, може да отнеме удоволствието от това, което преди сте обичали да правите. Втори проблем е, че постиженията на други хора, макар и да изглеждат страхотни от разстояние, може всъщност да  са неща, които не биха ви направили щастливи. Те може дори да не носят щастие на хората, на които завиждате. Ако се съсредоточите върху собствените си цели, ще можете да изберете своето приключение.

Радвайте се на успеха на другите

Когато откриете, че гледате със завист постиженията на някой друг, опитайте да преосмислите собствената си реакция. Завистта е емоцията, която изпитвате, когато някой друг има или прави нещо, което искате да имате или да направите. Ако колега получи повишение или награда, която сте искали, естествено е да му завиждате. Вместо това обаче опитайте да се зарадвате на неговия успех като го поздравите за постигнатото.

Важно е да не забравяте, че има много малко ситуации, при които успехът на един човек може да ви попречи да постигнете собствените си цели. Ако се състезавате на Олимпийските игри, обикновено има само един златен медалист. При повечето професии обаче има много хора, които могат да постигнат известен успех едновременно. Когато се възмущавате от успеха на другите, често може да действате по начини, които не ви представят в най-добра светлина пред тях и пред вашите колеги. Когато обаче ги поздравявате за успехите им, другите хора ще гледат на вас като на подкрепящ член на екипа – нещо, което ще им позволи да се радват на вашите успехи в бъдеще.

Съсредоточете се върху благодарността

Една от причините социалното сравнение да е толкова разпространено е, че по своята същност хората са социални създания. Естествено е да обръщаме внимание на нещата, които правят другите. Трудно е просто да игнорираме техните действия, особено ако става въпрос за хора, които са ни близки или пък се занимават със сходни дейности.

Вероятно ще ви бъде трудно да игнорирате другите хора, така че това, което трябва да направите, е да промените отношението си към тях. Чудесен начин да направите точно това е като си съставите списък с неща, за които сте благодарни. Това помага, защото голяма част от нещата, за които сте благодарни, включват хората около вас – тези, които са се грижили за вас, които са ви давали напътствия и са ви помагали в работата. Благодарността е чудесна противоотрова срещу негативните социални сравнения. Тя ви напомня, че около вас има много хора, които имат принос за успехите ви.

Арт Маркман, когнитивен психолог и автор на книгата „Умното мислене“, за FastCompany.com.

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз