Има неща, които просто не трябва да казвате на работното място. Тези фрази имат една специална сила, те могат да ви накарат да изглеждате зле, дори когато казвате истината.

Не говоря за неволни грешки на езика, цветисти вицове или политически некоректни изказвания. Това не са единствените начини да се представите в лоша светлина.

Често най-големите проблеми идват от тънките забележки, които ни представят като некомпетентни и неуверени.

Колкото и да сте талантливи и успешни, има няколко фрази, които незабавно променят начина, по който хората гледат на вас и ви поставят в незавидна позиция.

1. „Винаги сме правили нещата по този начин“

Съвременните технологии се развиват с такова темпо, че дори един шестмесечен процес може да изглежда остарял. Когато казвате, че това е начинът, по който винаги сте правили дадено нещо, не само че изглеждате мързеливи и застинали в миналото, но карате и шефа ви да се чуди защо до сега не сте опитали да подобрите своя подход. Ако наистина продължавате да следвате рутината, може да сте сигурни, че има и по-добър начин.

2. „Вината не е моя“

Никога не е добра идея да прехвърляте вината върху някой друг. Бъдете отговорни. Ако нещо, в което сте участвали се е объркало, признайте вашата грешка, колкото и малка или незначителна да е била. Ако наистина не носите никаква вина, представете обективно и безпристрастно обяснение за случилото се. Придържайте се към фактите и позволете на вашия шеф и колеги сами да си извадят заключения за това кой е виновен.

Моментът, в който започнете да сочите с пръст, е моментът, в който хората започват да гледат на вас като на човек, който не носи отговорност за собствените си действия. Някои ще започнат да избягват да работят заедно с вас, а други ще ви "върнат услугата", като обвинят първо вас, когато нещо се обърка.

3. „Не мога“

„Не мога“ е по-малката сестра на „Не съм виновен“. Хората не обичат да чуват тази фраза, защото за тях това означава, че не искате да го направите. Когато казвате „не мога“, другите хора разбират, че не сте готови да направите нужното, за да свършите работата.

Ако наистина не можете да направите нещо, защото не разполагате с необходимите умения, опитайте да предложите алтернативно решение. Вместо да казвате какво не можете да направите, споделете какво можете. Вместо да казвате: „Не мога да остана до по-късно тази вечер.“, кажете „Мога да дойда по-рано утре сутрин. Това устройва ли те?“.

4. „Не е честно!“

Всеки знае, че животът може да бъде несправедлив. Използването на фразата „не е честно“ предполага, че вярвате, че животът трябва да бъде справедлив, а това ви кара да изглеждате незрели и наивни. Ако не искате да изглеждате глупаво, трябва да се придържате към фактите и да запазите личните си интерпретации за себе си.

Когато не сте доволни от стечението на обстоятелствата, можете да кажете нещо от рода на: „Забелязах че, сте възложили проекта, по който исках да работя, на някой друг. Бихте ли ми казали каква е причината за вашето решение? Бих искал да разбера какво ви е накарало да изберете някой друг, за да коригирам своите грешки и да работят по недостатъците си.“

5. „Не ми влиза в работата“

Тази често саркастична фраза ви кара да звучите така, все едно сте готови да направите само необходимия минимум, за да продължите да получавате заплата, което не много добре, ако обичате сигурността на работното място.  

Ако шефът ви помоли да направите нещо, което не е характерно за вашата позиция (стига да не става въпрос за нещо неморално или незаконно), най-добре е да изпълните задачата бързо и с ентусиазъм. След това може да говорите с шефа си за вашата роля в компанията и за това дали длъжностната ви характеристика има нужда от актуализация. Това гарантира, че няма да изглеждате дребнави и дава на шефа ви и на самите вас възможността да разберете по-добре вашата работа.  

6.„Може да звучи глупаво“

Това е една прекалено пасивна фаза, която мигновено унищожава доверието на хората у вас. Дори ако последвате тази фраза със страхотна идея, хората ще гледат на нея със съмнение и подозрение. Няма нужда да сами да бъдете най-строгия си критик. Ако не сте сигурни в това, което казвате, няма как да очаквате, че другите ще ви имат доверие. Вместо това кажете нещо като: „В момента не разполагам с пълната информация, но когато разбера повече, ще го споделя с вас“.

7. „Ще опитам“

Също като думата „мисля“, фразата „ще опитам“ показва липса на увереност във вашите способности. Не подценявайте собствените си възможности. Ако са ви помолили да направите нещо, поемете пълна отговорност или предложете алтернатива, но не казвайте, че „ще опитате“, защото това ви кара да звучите, все едно няма да положите особени усилия.

8. „Ще отнеме само минута“

Когато казвате, че нещо „ще отнеме само минута“, вие омаловажавате работата си и създавате впечатлението, че претрупвате изпълнението на задачите. Ако не можете да завършите определена задача буквално за 60 секунди, може да кажете, че няма да отнеме дълго време, но не създавайте впечатлението, че задачата може да бъде изпълнена за по-кратко време, отколкото реално е възможно.

9. „Мразя тази работа!“

Последното нещо, което човек иска да чуе по време на работа е как някой друг не може да я понася. Ако постоянно се оплаквате от вашата работа, ще получите етикета на негативния колега, който не е отборен играч. Това от своя страна влияе негативно на морала и мотивацията на екипа.

Шефовете бързо улавят песимистите, които влияят зле на останалите служители и знаят, че на пазара на труда има ентусиазирани кандидати, които чакат своя шанс.

10. „Той е мързелив / некомпетентен“

Няма никаква полза от подобни пренебрежителни забележки по адрес на ваш колега. Ако в тези думи има истина, то най-вероятно всички са наясно с този факт и няма нужда вие да го посочвате. Ако това не е вярно, то вие сте този, който в крайна сметка изглежда като глупак.

Винаги ще има груби и некомпетентни хора на всяко работно място и те винаги ще бъдат лесно разпознаваеми за всички останали. Ако нямате нужната власт, за да им помогнете да станат по-добри или да ги уволните, няма да спечелите нищо от изтъкването на тяхната некомпетентност.

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Източник: Мениджър Нюз