Добрите отношения с колегите са полезни и за здравето. До това заключение достигнаха учени от Американската психологическа асоциация. Тази тенденция е най-силно изразена при жени на възраст между 38 и 43 години.

Жените, които имат добри отношенията с колегите си живеят по-дълго в сравнение с нежния пол, в чиито офиси цари напрежение и ненавист.

Екип от учени от Американската психологическа асоциация установи, че добрите отношения с колегите са полезни и за здравето. Тази тенденция е най-силно изразена при жени на възраст между 38 и 43 години. Интересното е, че този ефект не е характерен при отношенията с ръководството във фирмата.

Това е преди всичко свързано с определена психологическата атмосфера, която се появява, когато жената се разбира с колегите си, разчита на тях и може да очаква помощ от тях в трудни ситуации.

По време на експеримента 820 участници отговорили на въпросник, с помощта на който учените сравнили физиологичните, поведенческите и психологическите фактори с риска от високо кръвно налягане, излишни килограми, холестерол, склонност към депресия, наличие на вредни навици и др.

Средният работен ден на всички доброволци бил 8 часа и всички те имали завършено поне средно образование.