Силната психика се развива като мускул. Отнема време, за да се изгради. Създава се чрез ежедневни усилия да направим себе си по-мотивирани и решителни. Чрез здравословен оптимизъм и определяне на здравословни духовни граници, пише Мениджър Нюз.

Силните хора не губят времето си да се самосъжаляват и не прехвърлят на други  правомощията да решават вместо тях, посочва сайтът Business Insider. Един от тях  ли сте? Авторите на американския сайт предлагат на читателите да разберат, като анализират мисленето и поведението си спрямо 21 знака за ментална сила, определени от психотерапевта Ейми Морин. 

Ето ги знаците. 

Хората със силна психика...

- Успяват да балансират емоциите с логиката. Разбират как чувствата им могат да повлияят на мисленето им. В опита си да вземат най-добрите възможни решения, те балансират между двете. 

- Избират продуктивното поведение. Не се изкушават да се оправдават, да се оплакват от реакциите на други хора. Не се впускат в безсмислени усилия да избегнат обстоятелствата. 

- Чувстват се уверени в способността си да се адаптират към промяната. Знаят, че въпреки че тя е некомфортна, е възможно да се изтърпи. Насочват енергията си към адаптация, вместо да се съпротивляват. 

- Изправят се пред страховете, които ги дърпат назад. 

- Учат се от грешките си, не се измъкват с мъгляви обяснения. Поемат отговорност. 

- Балансират между себеприемане и самоподобрение. Приемат нуждата да се самоусъвършенстват. 

- В повечето случаи се радват на успехите и късмета на други хора. Не мислят, че те по някакъв начин ще навредят или ще засеначат техните постижения. 

- Чувстват се добре, живеейки според собствените си ценности. Вземат решения сравнително лесно, защото разбират приоритетите си. 

- Фокусират се върху изостряне на личните умения, регулират се, така че да няма самохвалство. По-малко са концентрирани в нуждата от социално одобрение и похвала, по-скоро са мотивирани да стават все по-добри. 

- Живеят като себе си. Държат се истински. Всичко човешко не им е чуждо. 

- Гледат на трудностите в живота като възможности за растеж.