Разбирането за "добри маниери" все още съществува в днешно време. Всички се опитваме да бъдем любезни и мислим, че сте възпитани правилно. Но както се казва, тактът не се забелязва от никого, докато нетактичността се вижда от всички. Въпреки това, независимо от очевидните правила за етикет, има такива, които не спазваме, защото никога не мислим за тях. Да видим кои са те.

1. Дом и гости

- Дали е удачно да помолите гостите да се събуят, когато влизат във вашия дом? Сами трябва да прецените. Въпреки това, експертите по етикет казват, че ако не сте готови да гледате как някой се разхожда в жилището ви с външни обувки, най-добре да го предупредите предварително. Признак на лош маниер е да помолите гостите да се събуят при положение, че са поканени на парти с вечерно облекло. И все пак, ако го направят, е хубаво да им предложите чехли за еднократна употреба, вместо вашите собствени.

- Намирането на оправдания за състоянието на жилището, като бъркотия или ремонт, показва неуважение на собственика към самия себе си. Когато каните гост, показвате своето доверие към него, така че той трябва да уважава това и да приеме вашия дом такъв, какъвто е.

2. Кола

- Ако сте взели назаем колата на някой приятел, трябва да я върнете с максимално количество гориво. Разбира се, интериорът на превозното средство също трябва да бъде чист.

- Седалката зад шофьора е най-безопасното място в колата. А най-удобното е това, което се намира в дясната част на задния ред. Ето защо тези места трябва да се предлагат на жените и възрастните пътници, а децата да сядат в средата. Това е неписано правило.

- Много е неучтиво (и дори опасно), когато пътникът, който стои близо до шофьора, спи или говори по телефона. Добрите маниери и правилата за безопасност гласят, че е хубаво да водите спокоен и емоционален разговор, без драматични жестове и да знаете кога е време да го прекратите, за да може шофьорът да се съсредоточи върху пътя.

3. Комуникация

- Ако се налага да отмените среща по някаква причина, вие трябва да бъдете инициаторът за организиране на нова такава. По този начин показвате уважение към другите присъстващи.

- Ако забележите познат, докато сте в компанията на други хора, е хубаво да го запознаете с тях. Просто отделете малко време за разговор. Хората винаги се чувстват по-комфортно в присъствието на останалите.

- Всеки знае, че ръкостискането с ръкавици е признак на лош маниер. Ако искате да поздравите някого, трябва да се изправите и да го направите. Избягвайте подобни жестове по време на пушене, когато няма къде да оставите цигарата. Или докато се намирате в обществената тоалетна.

- Ако сте забравили името на някой човек, не се опитвайте да се измъкнете от ситуацията като пропуснете неговото изричане. Просто признайте. "Съжалявам, не мога да си спомня вашето име" звучи честно и учтиво. Не мислите ли? Ако искате да запомните имената на хората в дадено събитие, повторете ги, когато се запознавате с тях: "Радвам се да се запознаем, Ана!".

4. Лична кореспонденция

- Не може да откриете някого по телефона? Няма нужда да звъните отново. Ако случаят не е спешен, най-добре да дадете два часа преднина на човека, когото се опитвате да намерите, за да може да забележи пропуснатото повикване и да се обади.

- Трябва да вдигнете телефона след второто или третото позвъняване. По този начин може да предоставите време на този, който се обажда. Ако вие се опитвате да се свържете с някого, трябва да затворите телефона след петото позвъняване, в случай че не отговаря.

- Понякога телефонните обаждания могат да бъдат доста стресиращи. Ако случаят не е спешен, изпратете текстово съобщение. По този начин може да отделите по-малко време и да зададете по-точен въпрос. Получателят ще отговори на съобщението, когато намери решение на въпроса. Този съвет е по-подходящ за бизнес етикет, тъй като "гласовата намеса" може да се сметне за навлизане в личното пространство.