В последно време е доста трудно да се впечатлим от чуждестранната кухня. Зад всеки ъгъл ни чака различен ресторант – японски, индийски, италиански… Но ако вниманието ни е насочено изцяло към това да не се изцапате, със сигурност няма да се насладите на гозбата.

Ето защо в следващите редове ще ви представим списък с инструкции, които могат да ви помогнат да "се справите" с популярните ястия и да изглеждате достойно във всеки ресторант, пише BrightSide.

Gallery
1. Соев сос

В никакъв случай не пълнете купичката със соев сос до горе. Японците ни съветват да налеем мъничко и ако само при необходимост да добавяме още.

Снимка: Shutterstock

Gallery
​2. Джинджифил

Не слагайте парченца джинджифил в сушито. Консумирайте полезния корен между храненията. Той помага за освежаване на устната кухина и подобрява вкуса на предходното ястие.

Снимка: Shutterstock

Gallery
​3. Уасаби

Ако добавите голямо количество уасаби към своето суши, азиатското ястие ще изгуби деликатния си вкус. Изсипете малко количество уасаби в соевия сос. Или нанесете тънък слой от него върху сушито.

Снимка: Shutterstock

Gallery
​4. Сашими

Вземете парче сашими с пръчици (японската храна трябва да се яде или с дървени пръчици, или с ръце, но не и с вилица). Топнете единия край на рибата в соев сос. Не потапяйте цялото парче в него и не отхапвайте част от него. То трябва да се консумира цяло.

Снимка: Shutterstock

Gallery

Използвайте дървените пръчици, за да завъртите сушито. Хванете го, така че единият край да докосва ориза, а другият - рибата. Потопете част от сушито в соев сос. Избягвайте да допирате ориза до него. Според японците, по този начин може да се насладите на истинския вкус на ястието.

Снимка: Shutterstock

Gallery
6. Суши с водорасли

Вземете сушито с пръчици или с ръце, но не и с вилица. Потопете единия край в соев сос. Не поставяйте цялото парче в купичката и не го овкусявайте от двете страни.

Снимка: Shutterstock

Gallery
7. Паста

Помогнете си с лъжица или с ръба на чинията, за да завъртите няколко нишки спагети около вилицата (не повече от три, защото могат да увиснат от устата ви).

Снимка: Shutterstock

Gallery
8. Аджарски хачапури

Не всеки знае как да яде това ястие, без да изцапа ръцете и лицето си с него. Отчупете малки парчета от "лодката" и ги потопете в соса. Когато остане само централната част от хачапурито, я навийте и я консумирайте.

Снимка: Shutterstock

Gallery
9. Бургер

Със сигурност ви се е случвало вътрешността на сандвича да се разсипе и да ви изцапа. За да предотвратите това, разрежете питката на две равни части. По този начин може да ви бъде по-лесно да я държите в ръце. Сега пълнежът няма къде да избяга.

Снимка: Shutterstock