Когато гостите ви прекрачат прага на дома и сядат усмихнати на дивана, изведнъж се оказва, че имате не дете, а маймуна. Да, точно така – маймуна, която на всичко отгоре ръмжи като тигър, повтаря думите ви като папагал, реве като магаре и се хили насреща ви като макак. Аааа, да – и плюе като камила, за ваш огромен ужас.

Разбира се, не е задължително да се случи всичко това накуп, но дори и някакво бледо подобие на едно от тези животински качества, са в състояние да ви накарат да потънете от срам пред хората.

Как да научите детето да се държи подобаващо, когато имате гости, и има ли правила, които е добре да знаете – и вие, и то?

Започваме със „Здравейте“

Когато гостите пристигнат, детето трябва да знае, че добрият тон изисква то да поздрави пристигналите с усмивка и „Здравейте“ или „Добър вечер“. Това е първото правило, което трябва да научи и усвои.

Колкото по-рано свикне да посреща гостите любезно и с внимание, толкова по-бързо ще добие този навик. А той ще му бъде полезен един ден в общуването с хората, така че не го подценявайте. Освен това помага да преодолее срамежливостта си.

Без театър, моля

Прекаленото театралничене не прави добро впечатление и може да се изтълкува от гостите като подигравка. Така че не учете детето да прави поклони или пируети, когато те пристигнат.

Не е добра идея и да занимавате приятелите си с театралните или музикални заложби на детето. Вероятно сте горди и бихте искали да демонстрирате пред всички как синът ви свири на цигулка, дъщеря ви пее или рецитира, но го правете само, ако сте убедени, че приятелите ви ще се радват да видят и чуят тези изяви. И не прекалявайте с дължината на концертите – 1-2 песни са напълно достатъчни. Все пак те са дошли да се видите и поговорите, а не на концерт на младия талант.

Внимание с някои лоши навици

Абсолютно недопустимо е детето да си бърка с пръст в носа или ушите пред гостите, пък и не само пред тях. Това са навици, които трябва да спрете, в момента в който ги забележите, иначе ще си останат такива и може да ги прави и като възрастен.

Бърсането на устата с ръкав е също от нежелателните прояви, независимо дали имате гости или сте сами.

Продължава на страницата на Новите родители