Често се случва да отворим хладилника и да открием, че плодовете и зеленчуците вече не са пресни (или изобщо не стават за ядене). Всички правим тази грешка. И то нерядко. Мисълта, че харчим пари за храна, която в крайна сметка отива в кошчето, е потискаща.

Но има различни начини да се избегне тази ситуация. Bright Side изброява някои от най-добрите трикове, които ще ви помогнат да запазите плодовете и зеленчуците пресни.

Не мийте нищо преди съхранение

Не мийте плодовете и зеленчуците, преди да ги сложите в хладилника или в шкафа. Мийте ги непосредствено преди консумация. Ако нещо е мръсно, просто го избършете със суха кърпа. Измиването може да премахне естествените им защити срещу плесенясване и гниене.

Плодовете и зеленчуците предпочитат суха среда

Влагата кара продуктите да мухлясват по-бързо. Добър трик да предотвратите отва е да поставите хартиена салфетка в съда, в който държите плодовете и зеленчуците. Тя ще абсорбира излишната влага и ще предотврати гниенето.

Как да съхранявате авокадото

Неузрялото авокадо се поставя в хартиен плик или увито във вестник на стайна температура, докато узрее. След това го поставете в найлонова торбичка и го дръжте в хладилника.

Не дръжте определени плодове и зеленчуци в хладилника

Чушките, краставиците и доматите се съхраняват при стайна температура. Чушките губят еластичността си, когато се държат в хладилник, а краставиците и доматите стават лепкави.

Плодовете и зеленчуците не трябва да се съхраняват в хладилник, докато не са узрели. Иначе ще загният много по-бързо.

Увивайте дръжките на бананите

Ако съхранявате бананите в хладилника, те бързо могат да загубят вкуса си. Най-добре е да ги съхранявате на стайна температура, но с увити дръжки.

Съхранявайте обелените и нарязани зеленчуци във вода

Можете да съхраните обелени и нарязани зелнчуци като целина или моркови дълго време, стига да ги държите в буркан с малко вода.

Съхранявайте плодовете и зеленчуците в най-долната част на хладилника

Колкото по-ниска е температура, толкова по-трудно е да задържите аромата и свежестта на плодовете и зеленчуците. Ако искате те да запазят вкуса си по-дълго време, дръжте ги ва тази част на хладилника, която не е толкова студена.

Определени плодове и зеленчуци не трябва да се съхраняват заедно

Определени видове плодове и зеленчуци започват активно да излъчват етилен , щом узреят. Сред тях са бананите, кайсиите, пъпешите, крушите, сливите, мангото и доматите.

Другите видове плодове и зеленчуци са чувствителни към етилен, след които: ябълки, патладжани, диня, картофи, тиква, моркови и броколи. Ако те се поставят близо до тези от първата група, те започват да гният с бързи темпове. Най-добре е тези групи да се съхраняват отделно.

Дръжте картофите и лука отделно

Ако съхранявате лука и картофите на едно място, последните бързо започват да прорастват и стават негодни за ядене.

Лукът и чесънът обичат тъмното

Най-добрият приятел на чесъна и лука е тъмнината. Ако нямате подходящ шкаф, можете да ги държите в хартиени пликове с пробити дупки в тях, през които да минава въздух.

Картофите се развалят на слънце

Не съхранявайте картофите под пряка слънчева светлина – те не само се развалят, но стават и опасни. Дръжте ги на сухо и тъмно, в дървени или пластмасови кутии или кошници.

Дръжте по няколко ябълки при картофите

Така те ще се запазят свежи по-дълго.

Дръжте аспержите в чаша вода

Също като цветята, така те ще се запазят по-дълго.

Броколите и карфиолът обичат влагата

Дръжте стъблата в прясна вода и покрийте горната част с мокра кърпа. Водата трябва да се сменя редовно, а кърпата да се напоява често.

Зеленчуците, съхранявани на стайна температура изискват проветряване

Не ги затваряте в шкафове. Там ще се развалят по-бързо от нормалното.

Вместо това ги дръжте в дървени или пластмасови кутии или с добра вентилация.

Целината се запазва най-добре увита в алуминиево фолио и в хладилника. Ако я съхранявате в найлонов плик или фолио, тя ще загуби вкуса и консистенцията си.

Доматите трябва да се поставят с дръжката нагоре

Частта около стъблото е най-деликатната част от домата. Това е мястото, от което започват да развалят. Ако държите стъблото нагоре, те ще се запазят по-дълго.

Гроздето се запазва най-добре в найлонов плик

В найлонов плик или фолио и в хладилника гроздето остава по-дълго време свежо и сочно. Не струпвайте прекалено много наведнъж, защото чепките, които са най-отдолу, ще се смачкат.

Източник: Bright Side