16 високопротеинови зеленчука
Високопротеинов зеленчук #16. Броколи
Ядливо растение от род Зелеви на семейство Кръстоцветни, чиято голяма цветна глава се яде като зеленчук. Броколите често се ядат варени или задушени, но могат да се консумират и сурови. Имат голяма цветна глава, обикновено зелена на цвят, и подредени в дървовидна структура цветчета, излизаща от дебело и ядливо стъбло. Цветната глава е заобиколена от листа. Броколите до голяма степен приличат на карфиола, който е различен вид растение от същото семейство. Както източник на протеин, броколите са също така богати на Витамин С.
Калории | Протеин | Фибри | Въглехидрати |
34 | 3 г | 3 г | 7 г |
Високопротеинов зеленчук #15. Печурки
Те са род базедиеви гъби с бяла шапка и месеста част. Имат гуглести плодни тела и спорообразуващ слой, който се образува под формата на власинки. Характерни за печурките са розовите власинки, които с възрастта променят цвета си и потъмняват. Младите гугли са с кълбовидна форма, а пластинките са скрити под було, което във времето се разцепва и оставя пръстенче около стъблото. Печурките могат да бъдат намерени на пазара целогодишно.
Калории | Протеин | Фибри | Въглехидрати |
22 | 3 г | 2 г | 3 г |
Високопротеинов зеленчук #14. Тиквички
Зеленчук от семейство Тиквови, който е близък родственик на динята и на краставиците. Те са изключително нискокалорична храна и се отглеждат сравнително лесно. Поради ниското си количество на захар те са подходящи за болни от захарен диабет. Също така имат и лечебно свойство при чернодробно-жлъчни заболявания. Лесни за отглеждане и некапризни, обикновено се берат целогодишно между 2 и 7 дни след цъфтежа им. Важно е да не достигат дължина, по-голяма от 15см, защото след това променят вкусовите си качества. Тиквичката е с нисък гликемичен индекс, което я прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло.
Калории | Протеин | Фибри | Въглехидрати |
21 | 3 г | 1 г | 3 г |
Високопротеинов зеленчук #13. Артишок
Вид магарешки бодил, който се отглежда като храна. Ядливата част се състои от цветни пъпки преди те да цъфнат. Главата на напъпилия артишок е всъщност сбор от натрупани малки цветчета заедно с много прицветници, които образуват ядливата част. Веднъж цъфнала пъпката, тя променя структурата си към по-груба, едва годна за консумация. Този зеленчук расте до 1.4-2 м. и е със сребристи, синьо-зеленикави листа, дълги 50-82см. Цветовете се развиват в голямата глава до около 8-15 см диаметър под формата на множество триъгълни люспи. Масата от незрели цветчета в центъра се нарича „дросел“ и е негодна за консумация в по-старите и по-големите растения. Артишокът е богат източник на витамин С.
Калории | Протеин | Фибри | Въглехидрати |
53 | 3 г | 9 г | 12 г |
Високопротеинов зеленчук #12. Карфиол
Вид зеленчук от род Зелеви на семейство Кръстоцветни. Едногодишно растение, което се възпроизвежда чрез семена. Също така е наричан „цветното зеле“. Нормално само главата е ядлива. Карфиолът се състои от бяла меристема. Главата му наподобява тази на броколите, които единствено се различават с наличието си на цветни пъпки. Има три различни цвята карфиол- бял, лилав и оранжев. Те са богати на витамините С, B1 и B2.
Калории | Протеин | Фибри | Въглехидрати |
25 | 3 г | 3 г | 5 г |