В диети и хранителни режими при спортуващи често най-трудното звено е набавянето на достатъчно протеин, за да се покрият нуждите от физическите натоварвания, на които се подлагаме. Това често е така, защото сме склонни да лимтираме източниците му само до такива с животински произход. В тази статия ще Ви представя 16 високопротеинови зеленчука, които могат да помогнат в задачата, пише Станимир Михов в своя блог, посветен на фитнеса и здравословното хранене.

Протеинът е един от основните компоненти на храната. (Думата идва от гръцки (протос), което означава първи по ранк като признание колко важен е протеинът за живота.)

Аминокиселините са градивните елементи на протеините. Всички антитела и ензими, както и много от хормоните в организма, са протеини. Те осигуряват транспорт на хранителни вещества, кислород и отпадъчни продукти. Служат за изграждането на мускулна тъкан, кожа, коса, нокти.

Повечето хора, когато се замислят за протеин, веднага си представят пилешки филета, яйца и протеин на прах (хранителни добавки), но не всеки знае, че абсолютно всяка необработена храна съдържа белтъчини (протеин).

Когато във фитнес средите се говори, че една храна е източник на протеин, въглехидрат или мазнини, най-често става дума за това, че тя съдържа главно този макронутриент (протеин, въглехидрат или мазнина), а не, че напълно липсват останалите.

Същото важи и за зеленчуците. Те са известни с това, че съдържат високи количества на определени витамини и минерали, богати са на фибри и спомагат различни процеси в тялото, но това не значи, че в тях не се съдържа никакъв протеин, който може да бъде използван за фитнес цели.

Зеленчуците практически са освободени от холестерол. Имат високо съдържание на фибри, влияят алкализиращо на тялото, докато всички животински продукти са лишени от фибри и са киселинни, което до някаква степен извлича калция от костите и намалява кислорода в кръвта, влияе негативно на храносмилателната и лимфната система.

Има безброй сайтове и експерти, които препоръчват да се поддържа алкална среда и още толкова, които препоръчват точно обратното, но според мен, истината се крие някъде по средата. За това и винаги съм смятал за важно набавянето на протеин от различни и разнообразни източници, даже и за сметка на това те да не съдържат пълния брой есенциални (незаменими) аминокиселини.

Съществува вечен дебат за това, че зеленчуците не съдържат всички нужни аминокиселини за направата на протеин (аминокиселини, които тялото не може да си набави само и трябва да се набавят с храната), но това не е точно така. Както по-горе беше споменато за грешното схващане, че повечето храни съдържат само определен макронутриент, така и тук трябва да се отбележи, че всъщност зеленчуците имат пълния състав есенциални аминокиселини, но със слабо присъствие в една или повече. (аминокиселини) Докато е истина, че повечето зеленчуци имат една или повече слабо изразени есенциални аминокиселини, нашите тела са брилянтни и всяка погълната храна трябва да се храносмила и хранителните вещества от нея да се абсорбират. По време на този процес всички аминокиселинни вериги от всички източници се разбиват и приготвят, за да могат да бъдат използвани от тялото. Така че, ако използвате разнообразие от зеленчуци, плодове, бобови и зърнени култури, тялото ще е способно да набави всички нужни аминокиселини за изработката на протеин.

A сега може да разгледате 16 високопротеинови зеленчука, които съм подбрал във възходящ ред (Храните са в сурово състояние на 100г, а тези, които не са, са отбелязани, за източник е ползван сайта на netritiondata.self.com).