Когато видим колко удобен и уреден може да бъде животът на някои места, изпитваме смесица от очарование и благородна завист. И понякога това чувство ни кара да се стремим да постигнем повече. Представяме ви няколко доказателства, подбрани от Bright Side, за това колко уютно и комфортно е всекидневието във Финландия. Дали не можем да последваме подобни примери?

Родителите на новороденото получават кутия с всичко необходимо за бебето като подарък

Според рейтинга на „Спасете децата“, Финландия е най-добрата страна за майки и деца. Кутията за новородени, която майките получават от държавата, съдържа 50 различни принадлежности: дрехи, хигиенни материали и играчки. Самата кутия е пригодена да се използва като първото креватче на бебето. Ако не искат такава кутия, родителите могат да изберат нейния паричния еквивалент от € 140. 

Децата ползват безплатно такси до училище

По закон, ако живеят на повече от 5 км от училище, децата имат право да ползват такси в двете посоки, безплатно, на общински разноски.

Детските площадки са обзаведени с какво ли не

В Хелзинки всеки квартал има специална оградена детска площадка с безопасен паваж. Провеждат се игри и куестове и винаги можете да намерите кутия с играчки. Някои детски площадки имат дори малки плувни басейни и специални игрални зали, където има книги, бордови игри и кухня с хладилник, микровълнова печка и високи столове. И всичко е безплатно.

В детската градина на всеки четири деца има по един учител

Децата могат да влязат в детска градина още на 9-месечна възраст. Един възпитател се грижи за не повече от четири деца на възраст до 3 години и за не повече от 7 по-големи. Подходът към всяко дете е индивидуален. Месечните разноски за детска градина са около 1000 евро, но родителите плащат не повече от 280 евро.

Лихвата за ипотечен кредит не надвишава 2% годишно

Финландия е сред 5-те страни с най-ниски лихви по ипотеките. При определени условия е възможно да се вземе ипотечен крадит за 95% от цената на един апартамент на 1-1,25% лихва.

В Хелзинки има автоматизирана система за събиране на отпадъци

Няколко района на Хелзинки имат автоматична система за събиране на боклука. Една тръба засмуква отпадъците директно от контейнера и ги изпраща в централното депо за сортиране. Няма боклукчийски коли, няма неприятна миризма. 

Навсякъде има автомати за рециклиране на бутилки и кенчета

В цената на всяка напитка е включен депозит за опаковката. Рециклираш бутилката в специален автомат за целта и си получаваш парите, които варират от 15 цента за кенче до 40 цента за голяма бутилка от безалкохолно. Както може да се очаква, улиците са чисти. 

 

Кооперациите имат обща сауна и перално помещение

Финландците предпочитат да живеят в къщи, но жилищните сгради с апартаменти също не са рядкост. В тях има обща сауна и пералня, за ползването на които се запазва час предварително. Често има и фитнес зали и общи помещения с книги и бордови игри.

Паркингите имат специални нагреватели за колите

Ако живееш в апартамент, имаш право на паркинг пред сградата. Всички паркоместа са оборудвани със специални устройства с таймер, които загряват колата за определен период от време.

Всяка рецепта се въвежда в система, видима за всички аптеки

Когато лекарят ви напише рецепта, тя отива в електронна система, която е обща за цялата страна. Можете да си купите лекарството навсякъде, без да носите хартиени бележки.

На таваните има специални изходи за осветителни тела

Ако искате да монтирате осветително тяло, не е нужно да свързвате кабели. На таваните има специални изводи, които правят монтирането на осветлението елементарно. Съответно, всички лампи се продават със съответните накрайници.

Грижа за природата

Финландците наистина се грижат за околната среда. Например тази къщичка за птици е окачена, а не закована за дървото, за да не го нарани. В зелените зони на най-големите градове живеят катерички, таралежи и диви зайци.

 

Райски пътища

Те са покрити с двуметров слой гранит и 3 – 4 слоя студоустойчив асфалт, пригоден за суровите зими. Отсечка от 1 км струва на бюджета между 500 000 и 1 млн. евро. Ремонти обаче се налагат веднъж на 10-12 години. Специални уебкамери дават на възможност на служителите, натоварени със снегопочистването, незабавно да видят къде започва снеговалеж, за да почистват снега.

Достатъчно лично пространство

Във Финландия никой няма да диша във врата ти на опашката в супермаркета или на автобусната спирка. Тук не е прието да се доближаваш до непознат на по-малко от ръка разстояние. Всеки уважава личното пространство на другия.

Въвеждане на „безусловен базов доход“

От януари 2017 г. 2000 финландци получават по 560 евро месечно като част от експеримент. Ако той се окаже успешен, всеки жител на Финландия ще започне да получава по 800 евро на месец от държавата, независимо дали работи, или не. Властите са убедени, че ако хората са спокойни, че няма да останат без пари, няма да работят първото, което им попадне, а ще открият работата, която им харесва.

Gallery
И разбира се...

...сауната у дома не е лукс, а традиция. Снимка: Shutterstock