Когато видим колко удобен и уреден може да бъде животът на някои места, изпитваме смесица от очарование и благородна завист. И понякога това чувство ни кара да се стремим да постигнем повече. Представяме ви няколко доказателства, подбрани от Bright Side, за това колко уютно и комфортно е всекидневието във Финландия. Дали не можем да последваме подобни примери?

Родителите на новороденото получават кутия с всичко необходимо за бебето като подарък

Според рейтинга на „Спасете децата“, Финландия е най-добрата страна за майки и деца. Кутията за новородени, която майките получават от държавата, съдържа 50 различни принадлежности: дрехи, хигиенни материали и играчки. Самата кутия е пригодена да се използва като първото креватче на бебето. Ако не искат такава кутия, родителите могат да изберат нейния паричния еквивалент от € 140. 

Децата ползват безплатно такси до училище

По закон, ако живеят на повече от 5 км от училище, децата имат право да ползват такси в двете посоки, безплатно, на общински разноски.

Детските площадки са обзаведени с какво ли не

В Хелзинки всеки квартал има специална оградена детска площадка с безопасен паваж. Провеждат се игри и куестове и винаги можете да намерите кутия с играчки. Някои детски площадки имат дори малки плувни басейни и специални игрални зали, където има книги, бордови игри и кухня с хладилник, микровълнова печка и високи столове. И всичко е безплатно.

В детската градина на всеки четири деца има по един учител

Децата могат да влязат в детска градина още на 9-месечна възраст. Един възпитател се грижи за не повече от четири деца на възраст до 3 години и за не повече от 7 по-големи. Подходът към всяко дете е индивидуален. Месечните разноски за детска градина са около 1000 евро, но родителите плащат не повече от 280 евро.

Лихвата за ипотечен кредит не надвишава 2% годишно

Финландия е сред 5-те страни с най-ниски лихви по ипотеките. При определени условия е възможно да се вземе ипотечен крадит за 95% от цената на един апартамент на 1-1,25% лихва.

Gallery
И разбира се...

...сауната у дома не е лукс, а традиция. Снимка: Shutterstock