Класациите за щастие не са конкурс за красота, в този смисъл не бива да се правят съпоставки между държавите по такъв показател. Но, защо все пак Финландия за четвърта поредна година е начело на класацията на ООН като най-щастливата нация в света. Има три обяснения, разкри Н. Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос, извънреден и пълномощен посланик на Република Финландия в Република България, която бе сред основните участници в първия панел на Третия обществен разговор „Щастието на нацията“, оранизиран от сп. „Мениджър“. Събитието съпътства и представянето на актуалното проучване, измерващо националния индекс на щастието, изготвян за трета поредна година по поръчка на Мениджър.

Трите ключови фактора за класирането на финландците като най-щастлива нация в света според посланик Кристина Кувая-Ксантопулос са:

- Доброто управление, ниската корупция, стабилната държава.

- Доверие между хората, доверие в обществото, ообщата свобода на избор.

 - Равенството. Финландците са на мнение, че независимо къде си роден имат равни права за образование и развитие.

 

Посланик Кристина Кувая-Ксантопулос подчерта специално, че е важно да се правят такива изследвания не само на глобално, но и на национално ниво, защото те дават добавената стойност за всяка държава къде се намира, какво е постигнала и какво трябва да направи.

Големият проблем във Финландия например е чувството за самота, все повече хора се чувстват самотни и това оказва влияние върху общото щастие на нацията. От друга страна имаме много и най-различни общности. Но, предизвикателството за нашата страна е да намери начин да сближи тези общности, да създаде мостове между тях, така че да имаме една по-голяма и сплотена общност.

Чия отговорност е един човек да бъде щастлив? Отговорът, който имаме във Финландия е ролята на държавата, но и личната отговорност на всеки. Това за нас, като нация е вид обществен договор, който се чувстваме длъжни да спазваме. Отговорност на държавата е да осигури възможности на гражданите за сигурен и стабилен живот, а отговорност на гражданите е да се възползват отговорно от тези възможности, сподели още тя.

Липсата на доверие в управлението е един от показателите в Третия национален индекс на щастието, който продължава да бележи спад за трета поредна година и е под средните стойности в глобалния индекс – 37.8%, сподели социологът Живко Георгиев.

От доста години страдаме от растяща пропаст между управлявани и управляващи, което в последните години се трансформира в стигматизиране на цялата политическа класа. Това поразява доверието в институциите и обезкуражава хората да участват в политическия процес и да гласуват, допълни той.

Образованието и щастието не са в директна причинно-следствена връзка в България, което ни изолира от критериите на успешните нации, смята проф. д-р Петър Стоянович, бивш дипломат и министър на културата, преподавател в СУ и изследовател в БАН, който също бе сред основните участници в първия панел на обществения разговор за щастието на нацията. В България човек се чувства винаги по-щастлив, когато е симпатяга, а не лидер и като нация, много често от „ I have a dream“, стигаме до „I have a drink“, обобщи шеговито той.

 

Д-р Петър Стоянович в дискусия с модератора Анна Цолова

Събитието се осъществява с подкрепата на: TELUS International ; BAT

Официален кафе партньор: Costa

Комуникационен партньор: INTERIMAGE

Медийни партньори на инициативата са: bTVdir.bgНПО ПорталBloomberg TV Bulgaria Dnes.bg

Източник: Мениджър Нюз