Една 80-годишна традиция продължава да се утвърждава във Финландия и привлича международното внимание. Страната изпраща на всички родители в нея, които очакват бебе, по една специална кутия - подарък от държавата. 

Родителите определено се радват, разказва в материал Би Би Си. 

"Това е заек", казва млада майка във Финландия. "Не, слон е", поправя я партньорът ѝ, докато тя разопакова кутията, която тъкмо е взела от местен супермаркет. Цветната картонена бебешка кутия съдържа неща, необходими за бебето им, което ще се роди през февруари 2019 г. 

Тази година кутията съдържа 63 продукта. В нея има картичка, на която пише "Kela ви пожелава щастие и поздравява цялото семейство". Kela е агенцията за социална сигурност към правителството на Финландия. Родителите, които очакват дете из цялата страна, получават една и съща кутия от държавата. Така се възпитава усещане, че всички хора са равни.

Кой плаща за нещата вътре и какво цели този подарък? 

Традицията започва от 1938 г., когато стойността на нещата в кутията била общо 450 финландски марки или около 2,6 долара - към 1/3 от месечната заплата на един индустриален работник. Целта била да се подобри майчинското и детско здраве и да се възпре ниския демографски ръст между двете световни войни. През 1936 г. статистиките на Kela показвали, че 4,543 деца в страната са починали преди да навършат 1 годинка, което се равнява на 66 смъртни случая на всеки 1000 раждания. Грип, пневмония, диария, магарешка кашлица и туберкулоза били сред най-честите причини за детската смъртност. По онова време 80% от населението на Финландия е живяло в селата и е било в по-голямата си част съставено от бедни земеделски семейства. Здравните услуги били ограничени и майките раждали предимно у дома, не винаги в хигиенични условия. Ето защо първите кутии съдържали чисти листове хартия - върху които да се ражда. 

През 40-те и 50-те години в кутията били включени бебешки дрешки, като всичко било безцветно, за да могат майките да ги избродират и така да ги направят уникални за своето бебе. 

Водеща причина за въвеждането на кутиите била нуждата Финландия да прави повече бебета. "Здравите бебета ще пораснат, за да станат здрави данъкоплатци", казва финланският етнолог Санна Саркела. Бебетата били и потенциални здрави войници, които да се борят с големи заплахи като хитлеристка Германия или Съветския съюз на Сталин. 

Първите бебешки кутии били подарявани с едно условие: майката трябвало да посети лекар, акушерка или клиника за пренатални болести за медицинска проверка. Така кутиите стимулирали жените да търсят здравни грижи - практика, която продължава и до днес. И така до сега, когато за 2017 г. Финландия има 3,9 смъртни случая на деца на 1000, докато през 30-те години били десетократно повече. Освен това намаляла и смъртността на майките, от 71,8% на 100 000 раждания през 1960 до 5,7 през 2016. Разбира се, това подобрение не се дължи само на кутиите - медицинските съоръжения и практики в десетилетията изключително са се подобрили. Жените вече не раждат у дома. Но все пак, и кутиите имат своето влияние, смятат експерти. 

От 1949 г. бебешката кутия се разпространява до всички бъдещи родители във Финландия. От тогава тя се е превърнала в споделено изживяване, свързващо поколения и дори в част от националната идентичност на Финландия. "Родителите ми все още пазят моята кутия", разказва Хайди. - В нея държат коледни украси.

"Това е вид символ на финландското равноправно общество. Всеки получава кутията, независимо дали е богат или беден", коментира младата майка Хайни Саркка. "Кутията има всичко, от което се нуждае бебето. Това дава добър старт в живота дори на бедните семейства", смята тя. 

Облеклото в кутията се променя всяка година, така че е лесно за майките да открият бебета, родени по едно и също време. Често това става повод за разговор и майките на деца на една и съща възраст се свързват помежду си. 

Финландците дори поставят бебетата си да спят в кутиите. По този начин кутията за бебета се превръща във вторично място, където бебето може да почака през деня. Статистическите данни на Kela показват, че през 2011 г. 42% от родителите са използвали кутията като легло, като тези проценти спадат до 37% през 2017 г.

Решението на правителството да предостави на всички родители бебешка кутия говори, че държавата цени живота на всяко дете. Това е значима национална програма. Може би е отражение на финландското общество: кутията става част от отношенията между държавата и нейното ново поколение, вместо тя да се използва от един конкретен политик като инструмент за повишаване на популярността.

Вътре в кутията всички дрешки са подходящи за обличане и от момичета, и от момчета. Посланието е, че двата пола са равни. 

От 2011 г. кутиите за бебета не съдържат брошури или книги, но те все още са предназначени да изпращат на родителите сигнали. Кутията например е съдържала биберон от 1995-2000 г. и бебешка бутилка от 1998-2000. Но когато било установено, че кърменето е най-доброто нещо, бутилките и бибероните бързо изчезнали от нея. Проблемите с околната среда също са засегнати. Памперсите за еднократна употреба били заменени с многократни пелени. 

Всяка година комисия се събира, за да реши какво да включи в кутията. През 2018 тя добавя елементи, включващи пухени обувки в синьо и бяло като финландския флаг, вълнени панталони, клин и лъжица. Кондоми и лубрикант също са включени за родителите, за да им припомнят да избегнат нежелана бременност по време на периода след раждането на бебето. Общо предметите в подарената кутия през 2018 г. са 63, заедно с бебешка четка за зъби и др.  

Източник: Мениджър Нюз