Готови ли сте да бъдете по-продуктивни, а вашият бизнес по-успешен през новата година, пита МениджърНюз? Започнете като оставите тези 13 непотребни навика в миналото:

1. Да не спортувате. Когато пропускате тренировки за сметка на допълнителна работа, вашата енергия, ентусиазъм и креативност неизбежно страдат. Това означава, че работите по-трудно, а не повече. Отделяйте време всяка сутрин (преди вихърът на ежедневието да ви е засмукал), за някакъв вид физическа активност. Няма значение дали ще е разходка в парка, упражнения вкъщи, или във фитнеса, просто го правете.

2. Да избягвате конфронтация. Проблемните служители ще ви съсипят бизнеса, ако им позволите. Много бизнес лидери правят точно това, защото не обичат конфронтациите. Спрете да игнорирате служители, които са мързеливи, крадливи, държат се лошо и демотивират останалата част от екипа и ги дисциплинирайте още сега.

3. Да се претоварвате. Работата до късни часове вечер може да ви преумори до болест. Да, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но тази година си поставете като приоритет да си лягате в разумни часове. Изключете всички мобилни  устройства половин час преди да си легнете и не вкарвайте лаптопа или таблета в спалнята си.

4. Да сте пречката в прогреса на вашия бизнес.  Да държите всичко под контрол при стартиране на нов бизнес е разбираемо, но когато вашият бизнес започне да расте и вие продължавате по старому, това се превръща в пречка за развитието на бизнеса ви. Защо? Защото просто не можете да правите всичко, а когато се опитвате, задушавате действия и инициативност. Започнете постепенно да делегирате повече отговорности на подчинените си.

5. Да се справяте с това, което имате. Предприемачите по принцип са чувствителни по отношение на разходите, но ако се опитвате да правите голям бизнес с лаптоп, чиято батерия е залепена с хартиено тиксо или телефонът ви постоянно “изтрива”  ценни контакти, значи отдавна е време за обновяване. Обърнете специално внимание на вашите оборудване и системи: би трябвало лесно да определите точно какво ви спира и къде има спешна нужда от подобрения. По това време на годината обикновено има и добри оферти, от които можете да се възползвате.

6. Да подценявате продукта или услугата си. Да, понякога трябва да намалите цената, за да привлечете нов клиент или да възстановите спаднали продажби. Но свалянето на цената може твърде лесно да се превърне в опасен навик, който говори, че подценявате продукта си. Впоследствие и клиентите ви ще започнат да го правят. Началото на годината е естествен период за увеличаване на цените, така че ако имате основание за подобна мярка намерете подходящ и разумен начин да уведомите клиентите си.

7. Да отлагате. Колко повече можете да постигнете, ако не се разсейвате с Facebook и Twitter, когато се очаква от вас да правите нещо в социална медии за вашия бизнес? Да избягвате големите задачи, да се плашите да започнете значими проекти, като се криете зад измислени малки оперативни незначителни задачи, не е много мъдро. Вместо това всеки ден избирайте една по-значима задача, която или трябва да завършите в рамките на деня или да постигнете значим напредък по нея.

8. Да препълвате графика си със срещи и задачи. Ако запълвате деня си предварително до последната минута, неизбежните непредвидени ситуации определено ще предизвикат хаос.  Опитвайте всеки ден да си предвиждате поне по няколко свободни работни часа, по този начин ще си осигурите възможност за по-добро управление на времето си в случай, че нещо изскочи непредвидено. Така няма да ви се налага да наваксвате в извънработно време или през уикенда.

9. Да се съпротивлявате на промяната. Промяна се случва по-бързо от всякога, толкова бързо, че тя може да бъде непоносима. В такива ситуации е естествено първоначално да отказвате да се промените, но това ще ви превърне в динозаври. Вместо това приемете промените и си създайте система да ги проследявате, четете последните публикации за индустрията, следете тенденциите, посещавайте семинари, присъствайте на конференции, да научавате нещо ново всеки месец.

10. Да игнорирате паричните потоци. Трудно е да получите финансиране днес, поради което е по-важно от всякога да държите бизнес финансите си под око. Използвайте счетоводен софтуер, за да ги наблюдавате седмично (или дори ежедневно). Така ще бъдете в състояние да засечете и най-малките проблеми, преди да се превърнат в големи.

11. Да вършите много неща едновременно. Ако вашият режим на работа по подразбиране е писане на имейли, докато сърфирате в интернет и говорите по телефона в същото време, трябва да го промените. Повечето изследвания са доказали, че мултитаскингът намалява производителността. Разбира се, неизбежно е понякога да вършите няколко неща едновременно, но като цяло, се опитвайте да скъсате с този навик. Изключете имейла си, сложете телефона си на вибрация или използвайте една от многото програми, които ви пречат да си губите времето в социални мрежи - каквото е необходимо, за да се съсредоточите достатъчно дълго и да свършите ключовите си задачи.

12. Да се срамувате. Аз съм срамежлива, но никой, който ме е срещал, не го вярва. Това  е така, защото аз съм там, навън, създавам контакти, срещам нови хора. Това са нещата, които ще накарат бизнеса ви да работи. Правете малки крачки да преодолеете срамежливостта си, като се присъедините към една група от хора или създавате своя мрежа чрез социалните медии (това е чудесен начин да започнете отношения, които по-късно можете да прехвърлите офлайн).

13. Да си намирате извинения. Както казва един от любимите ми експерти за малкия бизнес Джон Трафер „Аз не приемам извиненията, аз прегръщам решенията”. Спрете да си намирате извинения защо вашият бизнес не е достигнал целите си и започнете да търсите решения, които ще ви доведат до тях.

Риева Лезонски, президент и основател на GrowBiz Media