6. Препържен чесън

Повечето рецепти изискват чесънът да се добави в края на готвенето или дори да се махне след 2-3 минути. Той съдържа много по-малко вода от всеки друг зеленчук и изгаря много бързо. Когато прегори, чесънът може да внесе доста неприятен аромат в ястието.

7. Готвене на замразено месо

Преди да готвите замразено месо, уверете се, че имате време да го размразите за няколко часа на стайна температура. Размразеното на стайна температура месо се загрява по-равномерно, докато замразеното може да изглежда препечено отвън, но да остане сурово вътре.

8. Сервиране на месото веднага след сваляне от огъня

Дори когато нямате търпение да опитате ястието, почакайте няколко минути – не го нарязвайте веднага. След няколко минути ще бъдете впечатлени от резултата.

9. Съхраняване на всички продукти в хладилник

Доматите, лукът, чесънът, картофите, тиквичките, патладжаните и тропическите плодове като киви или манго имат много по-добър вкус, когато са държани на стайна температура. В хладилника те губят свежестта си и дори се развалят по-бързо.

10. Непрекъснато обръщане

Не е нужно непрекъснато да обръщате месото при пържене. Резултатът е пресушаване, а панировката пада. Оставете бъдещия си кулинарен шедьовър в тигана и не го смущавайте твърде често. Това е правилото на всеки добър готвач.

11. Преваряване на яйцата

Имат вкус на гума и неприятен синкав оттенък. Значи са преварени. На самите яйца нищо им няма. За да получите точния цвят и текстура, махнете ги от огъня в момента, в който водата заври и ги оставете под капак за 10 минути. Така ще получите твърдо сварени яйца без гумен привкус.