Решили сте да сготвите изискано ястие, спазвали сте рецептата стъпка по стъпка, с точните пропорции и всичко останало, но... Резултатът е далеч от очакваното. Звучи ли познато? Сигурни сме, че повечето от нас са изпадали в ситуация на подобна кулинарна фрустрация и затова ще ви дадем едно рамо с тези полезни съвети, публикувани от Bright Side.

Ето какви са някои от най-често срещаните грешки в готвенето, които развалят любимите ни рецепти.

1. Претоварване на тигана

Ако искате месото да има хрупакава златиста коричка, оставете му пространство. Когато тиганът е препълнен, то просто ще се свари.

2. Готвене на месо в тефлонов тиган

Тиганите с незалепващо покритие се загряват по-малко: запазете ги за омлети и палачинки. Колкото до месото, гответе в тиган за скара или традиционен чугунен тиган.

3. Варене на макарони в неподсолена вода

Основно правило в приготвянето на макаронени изделия е да варите в подсолена вода. Липсата на сол в пастата не се оправя с никакъв сос. Ако не сте сигурни в пропорциите, придържайте се към следното: eдна супена лъжица сол на 300 грама паста.

4. Измерване на сухите съставки в чаша

Чашите съдържат различен обем течности и сухи продукти. Чаша с обем 200 ml не отмерва 200 грама брашно или захар. Печенето на сладкиши изисква абсолютно точни пропорции, затова използвайте специални кухненски мерителни уреди.

5. Недостатъчно нагорещен тиган

Добрите готвачи казват: „Ако мислите, че тиганът е вече е достатъчно горещ, изчакайте още две минути и тогава започвайте.“