Винаги изливате водата, с която измивате ориза? Всъщност оризовата вода може да се използва за много неща в домакинството – дори да служи като еликсир за красота.

Оризът е многостранен и присъства често на трапезата – като гарнитура или като основно ястие, той винаги е вкусен. Преди да го сварим обаче, трябва да го изплакнем грижливо, за да отстраним остатъци от прах, мръсотия и пестициди, както и нишестето от зърната. Измиването на ориза си заслужава и по друга причина: излишната вода може да послужи за най-различни цели в домакинството, затова би било жалко да се изхвърли! Ето за какво може да се използва:

1. Стайните растения печелят от оризовата вода

Водата от измиването на ориза е богата на ценни минерали като калий, калций и магнезий, които се грижат зелените ви любимци да растат и избуяват. Следователно вместо да изхвърляте водата, може просто да я излеете в саксиите.

2. Може да почиствате с оризова вода

Упоритите останки от загоряло по тенджерите и тиганите са доста изнервящи. Тук на помощ се притича оризова вода. Това чудотворно средство съдържа много нишесте, което се грижи за безпроблемното им отстраняване. Но за целта изтъркайте дъното на съдовете с вода от бял, а не от кафяв ориз, и просто добавете капка препарат.

3. Оризовата вода поддържа кожата и косата

Оризовата вода е еликсир за косата. След като сте измили гривата си както обикновено, изплакнете я с оризова вода и я подсушете. Ще се учудите как ще заблести! Но преди употреба най-добре оставете водата да престои два дена, за могат антиоксидантите и минералните вещества да разгърнат действието си. Оризовата вода се отразява чудесно и на възпалена и нечиста кожа, защото действа потивовъзпалително и успокоително. За да се възползвате пълноценно от предимствата й, обработвайте засегнатите участъци два пъти на ден с памучен тампон. Във всеки случай внимавайте еликсирът да не попадне върху открити места.

4. Оризова вода при проблеми със стомаха

Ако страдате често от разстройство, подуване и болки в корема, пийте оризова вода. Нишестето в нея  стимулира здравословната чревна флора и предпазва лигавицата. Освен това оризовата вода успокоява стомаха и действа срещу гадене и повръщане. Две чаши на ден подобряват храносмилането и се отразяват благотворно в дългосрочен план.