9 най-добри ястия, които да опитате в Армения
Цветна, разнообразна и засищаща, арменската кухня е вълнуващо откритие за онези от вас, които обичат автентични и оригинални ястия. Арменските семейни трапези отразяват жизнената култура и родовото наследство на народа. Ето и 9 от най-впечатляващите арменски ястия и 4 рецепти, които да приготвите у дома.
Женгялов Хац
Това е хрупкав плосък хляб, приготвен от тънки пластове тесто, и пълнен с до 20 вида билки, пресни кълнове и други пълнежи: спанак, маруля, коприва, киселец, зелен лук, листа от виолетки. На финала се намазва с масло за ароматен завършек.
Куфта
В Армения наричат кюфтетата куфта. Тези кюфтета пленяват с деликатната си текстура и богат вкус, приготвят се от агнешка или говежда кайма, и много подправки.
Хоровац
Местният шиш кебап, наречен хоровац, е най-популярното арменско ястие, което се приготвя за всяко семейно тържество. Прави се от говеждо, свинско или агнешко месо, нарязано на парчета и мариновано в лук, подправки и сол в продължение на няколко часа. След това се пече на скара на дървени въглища и се сервира с нарязани пресни билки и зеленчуци.
Долма
Долмата е основна част от арменската и регионалната кухня. Състои се от кайма и ориз, увити в лозови или зелеви листа. Обикновено се сервира със смлян чесън и кисело мляко, наречено мацун. В Армения има многобройни варианти на долма, всеки с уникални характеристики.
Цвжик
Цвжик е ястие, приготвено от телешки или говежди черен дроб и други карантии, пържени с лук, домати и подправки.
Бозбаш
Бозбаш е богата супа от агнешки гърди, нахут, кестени, картофи, чушки и патладжан. Има летни и зимни варианти на тази традиционна супа.
Кололак
Кололак е пикантна супа, приготвена с говежди или агнешки костен бульон, обогатена с кюфтета от кайма, смесени с ориз и подправки. Кюфтета се варят в бульона заедно с кестени и доматено пюре.
Танов Апур (спас)
Освежаваща супа от кисело мляко мацун и заквасена сметана, обогатена със зърнени храни, лук и пресни билки. Може да се сервира топла или студена, в зависимост от сезона.
Гата
Изключителен десерт, който представлява ронлива, подобна на бисквитка торта с плънка. Приготвя се с най-простите съставки: яйца, брашно, мацун, захар и масло. Преди печене тестото се покрива с тънък слой жълтък за лъскава коричка. Пълнежът леко се втвърдява по време на печене, създавайки деликатна, почти равномерна текстура. Гата се смята за върхът на арменското сладкарство и се сервира на много специални събития.
Арменска гата
Снимка: Natasha Breen / Shutterstock
Необходими продукти:
За тестото:
- 285 г брашно, много подходящо е София Мел Класик
- 140 г меко несолено масло
- 140 г кисело мляко
- 60 г захар
- 1 голямо яйце, леко разбито
- 5 г инстантна мая
- 1/8 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. сол
За пълнежа:
- 85 г орехи, леко препечени и едро нарязани
- 70 г брашно София Мел Класик
- 60 г захар
- 60 г разтопено несолено масло
- 2 ч.л. ванилов екстракт
- 1/8 ч.л. сол
За довършване и печене:
- 1 жълтък, леко разбит с щипка сол
Начин на приготвяне:
1. За тестото смесете в купа брашното, маята, содата за хляб и солта.
2. В друга купа, със силиконова шпатула, разбъркайте енергично маслото и захарта, докато получите еднородна паста.
3. Добавете сухата смес към маслената и разбъркайте добре. Довършете с ръце, докато се образуват брашнено-маслени трохи.
4. Добавете киселото мляко и яйцето, омесете до гладко тесто.
5. Прехвърлете тестото в леко намазнена средно голяма купа и го покрийте плътно. Оставете на стайна температура за 30 минути, след което прехвърлете в хладилник и охладете за поне 4 до 16 часа.
6. За плънката сипете в купа орехите, брашното, захарта и солта. Добавете маслото и екстракта от ванилия, разбъркайте добре. Покрийте и съхранявайте на стайна температура до момента на сглобяването.
7. Прехвърлете тестото върху леко набрашнена повърхност и леко поръсете горната му част с брашно. С ръце внимателно го разтеглете в равномерен кръг с диаметър 15 см.
8. С помощта на точилка разточете кръга до диаметър 30 см и дебелина около 0,6 см.
9. Поставете плънката в центъра на тестото и я разпределете равномерно в кръг, оставяйки 8,5 см борд от тестото от всички страни. Започнете да сгъвате и плисирате тестото върху плънката, започвайки от единия край, докато затворите напълно кръга.
10. Притиснете леко горната част, за да оформите равномерен кръг с диаметър 15 см. Обърнете гатата, така че страната с плисетата да е надолу. С помощта на точилка внимателно разточете в равномерен кръг с диаметър 23 см, след което прехвърлете в тава върху хартия.
11. Прищипете тестото по ръба с помощта на показалеца и палеца, за да оформите декоративна шарка. Намажете равномерно горната част и страните с разбития жълтък. Плъзнете плоската долна страна на вилица по горната част на сладкиша, за да изрисувате набраздени линии, а с клечка за зъби направете 8 до 10 равномерно разположени дупки с дълбочина до плънката.
12. Поставете решетката на фурната в средно положение и загрейте до 190 градуса. Печете до златисто кафяво около 28 до 35 минути, като завъртите тавата за печене след 20 минути. Преди да нарежете гатата, изчакайте да се охлади поне 20 минути.
Арменски куфта
Снимка: Fanfo / Shutterstock
Необходими продукти:
- говежда кайма
- жълт лук
- пресен магданоз
- малко доматено пюре, за сладост
- червено вино, за киселинност
- щедро количество подправки (черен пипер, алепски пипер, кимион и всичко, което харесвате), чудесен избор са подправките на Kotanyi
- морска сол
Начин на приготвяне:
- Предварително загрейте грила на средна температура, около 200 градуса. Ако използвате дървени шишчета, накиснете ги във вода преди печенето.
- В кухненски робот смесете лука и магданоза, и ги пасирайте, докато се получи паста.
- В голяма купа разбъркайте сместа от лук и магданоз, смляното говеждо месо, доматеното пюре, червеното вино и подправките. Бъркайте, докато всичко се смеси напълно.
- Разделете говеждото месо на осем продълговати кюфтета, всяко с дължина около 7,5 см. Вземете шишче и внимателно прилепете кюфтето около него, така че да се държи здраво. Повторете и с останалите кюфтета.
- Изпечете на грила, като оставите кюфтета по 4-5 минути за всяка страна, преди да обърнете.
Арменско табуле
Снимка: diplomedia / Shutterstock
Необходими продукти:
- фин булгур
- вряща вода
- зеленчуци: червен лук, краставица без семки, домати
- подправки: пресен магданоз и прясна мента
- лимонов сок
- зехтин
- алепски пипер
- сол
Начин на приготвяне:
- Сварете булгура, като го залеете с врящата вода в термоустойчива купа. Разбъркайте, така че водата да се абсорбира напълно от булгура и оставете да престои, докато приготвяте останалата част от салатата.
- Нарежете зеленчуците на по-ситно и ги сипете в купа
- Подправките смелете ситно, след което ги добавете към зеленчуците.
- Прибавете и булгура. Подправете с лимонов сок, зехтин, сол и пипер, разбъркайте добре.
- Сервирайте веднага като салата или гарнитура.
Арменски почапур с червен боб
Снимка: Armushik / Shutterstock
Необходими продукти:
- 500 г червен боб
- 2 глави лук
- 1 яйце
- 1 ч.ч. брашно
- червен пипер
- хмели сунели, традиционна за тази част на света подправка
- черен пипер
- 150 мл олио
- чесън, на вкус
Начин на приготвяне:
- Залейте боба с 2 литра вода и го сложете да ври, като по време на готвенето добавете и ½ с.л. сол.
- В това време пригответе тесто от яйцето, брашното, чаша вода и щипка сол. Трябва да получите достатъчно твърдо тесто.
- Разделете тестото на две малки топки и оставете да почине 10 минути.
- Върху набрашнен плот леко разточете тестото и го нарежете вертикално, а после и хоризонтално, за да получите малки парченца тесто.
- Изсипете парченцата в бобената чорба, като бъркате непрекъснато, за да не залепнат едно за друго. През това време котлонът трябва да е слаб.
- В тиган загрейте олиото и запържете нарязания лук до златисто. Добавете ½ с.л. червен пипер и черен пипер по желание. Прибавете и 2 с.л. течност от супата при непрекъснато бъркане. Когато стане хомогенна маса, сипете всичко в супата.
- Оставете да се готви пет минути и поръсете със сунели, ситно нарязан чесън и по желание зелена подправка (кориандър и магданоз).
Автор: Деси Тодорова
Проектът се осъществява с подкрепата на София Мел и Kotányi; консултант: Кулинарна академия HRC














