Често причината за собственото ни нещастие се крие у самите нас. Превръщаме се в генератор на отрицателна енергия и негативни мисли. „Дебела съм“, „Имам ужасна работа“, „Сигурно изглеждам ужасно“ и т.н. Истината е, че всъщност сме много по-добри, отколкото си мислим. Просто ни липсва самоувереност.

Ето някои психологически трика, с които можете да придобиете увереност:

1. Да се държим уверено.

Ако ние не вярваме в успеха си, никой няма да повярва в нас. Ако ние не ценим качествата си, никой няма да ги оцени. Ако сами не вярваме в това, което казваме, никой няма да повярва. За целта се погрижите да изглеждате, да се държите и да говорите самоуверено. Стойте изправени, не си мънкайте под носа, говорете отчетливо, гледайте събеседника в очите. Желателно е да се освободите от изрази като „Не съм сигурен, но…“, „Може би…“

2. Да открием корена на проблема.

Самоувереността често се дължи на комплекси, които човек пренася във времето като невидим товар. Освободете се от това бреме. За целта е необходимо да стигнете до дъното на проблема, да откриете корена му.

3. Да говорим за силните си страни.

Не се срамувайте да посочвате силните си страни. Ако умеете нещо от другите, направете го. Ако знаете нещо повече, кажете го. Не се свивайте в кьошето, защото никой няма да ви забележи. Така не се печели уважение.

4. Да не представяме лъжлива версия на себе си.

Честа грешка на интервю за работа или при първа среща с някого – склонни сме да преувеличаваме или дори да излъжем за някое свое качество, навик, недостатък. Замислете се обаче – ако този човек ще присъства в живота ви поне за известно време, докога можете да прикривате истината?

5. Да не прекаляваме с прикритостта.

Ясно е, че всеки човек понякога прикрива някои свои качества, влизаме в роля, представяме се малко по-добри. И това е нормално. Само че не забравяйте кои сте всъщност. Напомняйте си да излизате от роля. Замислете се кога, защо и с кого се държите различно? Ако имате в живота си човек, пред когото инстинктивно не сте себе си и се стараете да представите своя по-добра версия, помислете на какво се дължи това и дали ви е толкова важно да изглеждате по-добър в очите на този човек. В крайна сметка това е едно изтощително поведение и не може да продължи вечно.

Очаквайте продължение.

Цветелина Велчева