Майките казват, че отглеждането на дете означава постоянно да търсиш баланса между желанието да расте със съзнанието, че може да прави всичко, което си поиска, и периодичните истерични крясъци: „Не прави така!“. Като онзи виц:

- Мило дете, искам да имаш всичко, което желаеш на този свят.

- Може ли сладолед?

- НЕ!

Има опасни неща, които не бива да се позволяват на децата. Но има и такива „вредни“ неща, за които повечето родители биха се скарали, но не и умните от тях. Ето кои са 10-те лоши неща, които повечето родители забраняват на детето, но не и умните:

1. Да къса и да цапа дрехите си.

Децата имат нужда да изследват света около себе си. За съжаление на педантичните родители чистници това често се случва с цената на скъсани или изцапани дрехи – да, дори те да са чисто нови или току-що извадени от пералнята и прилежно изгладени, преди да бъдат облечени на детето. Детето няма нит съзнание за цената на дрехата, нито я мисли, когато се втурне да цопне в първата изпречила се пред погледа му локва или спонтанно се затъркаля по тревата. И това е чудесно!

Ако това е причина да се ядосвате, можете да разделите гардероба на детето си – в едната половина дрехи, които бихте „прежалили“, ако се изцапа. В другата половина – такива, които са по-представителни и скъпи, които да облече , когато отивате на гости или на друго, по-спокойно събитие от разходка в парка и каране на колело например.

2. Да яде джънк фууд.

Да си говорим честно: почти всяко дете си пада по джънк фууд – снаксове, бургери, пържени картофки, всякакви лакомства, които превръщат ръцете на хлапето в лепкави пипала, които сякаш за секунди се плъзгат из цялата къща. Ако забраните изцяло подобни храни на детето си, джънк фууд-ът е възможно да се превърне в тема табу и при първия удобен случай детето да се нахвърли върху нея неконтролируемо.

Специалистите смятат, че родителите трябва да купуват от време на време на детето си джънк фууд, за да знае, че ако си хапва от време на време по малко, в това няма нищо лошо. Може да си сложи в една купичка чипс, но не и да изяде целия пакет. По този начин децата ще разберат, че няма нужда да се крият от родителите си, за да се насладят на храната, която им се яде.

3. Да харчи личните си пари за безполезни и безсмислени неща.

Съвременните младежи имат навика да харчат джобните си с приятели навън, за дигитални устройства, за играчки, за дрехи, обувки, джънк фууд. Повечето родители смятат, че е глупаво да се харчат пари за безполезни неща, затова обикновено се опитват да потиснат желанието на детето или направо му ограничават парите. Родителите трябва да се откажат от този подход поради две причини:

първо, щом дадете веднъж пари на детето си, те стават негова собственост. Следователно си е негова работа как ще си ги похарчи;

второ, може да е полезно за детето да похарчи парите си за нещо глупаво и после да съжали за избора си. Само така би извлякло поука и би постъпило по-разумно следващия път. Това е ценен житейски урок.