Може и да се шокирате да научите, но зъбите не се поддържат от само себе си. Освен това са ключови за здравето ви, а често остават пренебрегвани. Всъщност здравите зъби са ключът към доброто здраве. И това не е никак случайно.

Трябва да се грижим добре за зъбите си. В крайна сметка имаме само два чифта, а единия го губим до 12-годишна възраст. Вторият ни е дотогава, докато се грижим добре за него.

Следните 10 трика за зъбна грижа могат да ви помогнат никога да не срещнете зъболекар:

6. Мийте си зъбите преди лягане.

Миенето на зъбите два пъти на ден е важно, но ако трябва да избирате по някаква причина, направете го преди лягане. Сънят е времето, в което не преглъщате и не „плакнете“ устата си. Следователно производството на слюнка е значително понижено. Всичко това увеличава риска от сухота в устата и образуване на кариес.

В допълнение, много хора, които си мият редовно зъбите, допускат грешка, като не отделят достатъчно време за това. Две минути е абсолютният минимум. Изплюйте всеки остатък от пастата. Изплаквайте често, но не и докато четкате зъбите, защото по този начин изхвърляте целия флуорид.

7. Не забравяйте за конеца за зъби.

След като сте измили зъбите си, е желателно да минете и с конец. Между зъбите винаги остават остатъци от храна, които с времето развиват бактерии и водят до проблеми. Четката не може да достигне навсякъде, колкото и да се мъчите. Ако имате затруднения с използването му, помолете вашия зъболекар да ви покаже техника как да почиствате зъбите си с конец.

Имайте предвид, че около 40% от зъбната плака е именно между зъбите.

8. Не натискайте прекалено, докато четкате зъбите.

В никакъв случай не прилагайте голяма сила, докато четкате зъбите си, защото в противен случай рискувате да травмирате венците, а така зъбите ви ще станат прекалено чувствителни. Електрическата четка би била подходяща, защото тя има таймер и контролира силата на натиска. Не прекалявайте и с времетраенето на четкането, защото това също не е полезно.

9. Стискане на зъбите и скърцане

Стискането на зъбите и скърцането е сериозна работа. Ако скърцате със зъби, докато спите, това застрашава зъбния ви емайл и предразполага зъбите към рушене. Възможно е да счупите някой зъб или нищо чудно да имате нужда от коронки съвсем скоро. Силно ви препоръчваме да спите с протектор и да се консултирате със зъболекаря си. Протекторът ще ви помогне да стискате силикона, вместо зъбите си. Помислете дали това не се дължи на стрес или друг психологичен проблем.

10. Четкайте езика.

Много хора не обръщат никакво внимание на езика, когато стане дума за устна хигиена. Само че езикът е голям развъдник на бактерии. Когато на го почиствате, това може да доведе до лош дъх, а и други по-сериозни здравословни проблеми. Видът на един здрав език е: розов, без да има по себе си червени, бели или жълти участъци. С редовно четкане лесно е отстраните от езика мъртвите клетки и остатъците от  храна.

Към първата част ТУК.

Bright Side