Може и да се шокирате да научите, но зъбите не се поддържат от само себе си. Освен това са ключови за здравето ви, а често остават пренебрегвани. Всъщност здравите зъби са ключът към доброто здраве. И това не е никак случайно.

Трябва да се грижим добре за зъбите си. В крайна сметка имаме само два чифта, а единия го губим до 12-годишна възраст. Вторият ни е дотогава, докато се грижим добре за него.

Следните 10 трика за зъбна грижа могат да ви помогнат никога да не срещнете зъболекар:

1. Добавяйте мляко на кафето и чая си.

За да поддържате зъбите си свежи и искрящи, най-важно е да обръщате внимание какво слагате в устата си. Петната по емайла се получават от химичния състав на храната. Киселинните храни нараняват емайла, а храните с високо съдържание на танин – като кафе и чай – променят нивото на pH в устата.

За да балансирате нивото на pH, яжте храни, богати на калций веднага след киселинните. Сипете мляко в кафето си или чая си, за да отслабите киселинността им. Добавете кашкавал или сирене към доматения сос.

2. Хапвайте ананас.

Ананасът е единствената храна, която съдържа съединението бромелаин, което е отличен пазител на емайла и защитник на зъбите от петна. Освен това има силно антиоксидантно действие.  

3. Не избелвайте зъбите си.

Противно на това, което тръби модната индустрия от екрана, не е вярно, че зъбите ви трябва да бъдат бели. В естествения си вид с времето придобиват цвят на слонова кост. Освен това не всички зъби изглеждат по един и същ начин. Все пак функцията им не е да ви красят.

Избелването на зъбите отслабва сериозно емайла. А нарани ли се веднъж емайлът, няма връщане назад. Затова избягвайте и избелващи пасти за зъби. Вместо това използвайте такива с флуорид – ключов за зъбната ни хигиена.

4. Поддържайте добро количество слюнка в устата си.

Слюнката помага да предпазвате зъбите си, като постоянно ги „плакнете“ и по този начин отстранявате лошите бактерии, а същевременно заздравявате емайла с калций и фосфор. Ако не отделяте достатъчно слюнка зъбите ви „се изсушават“ и новото но pH в устата се променя. Пийте възможно най-много вода и дъвчете дъвки, за да стимулирате слюноотделянето.

Сухотата в устата е също страничен ефект от прием на прекалено много лекарства – като антидепресанти например.

5. Пийте със сламка.

Изглежда, че на зъбите влияе не само какво пием, но и как го пием. Начинът на прием на течности оказва влияние и върху цялостната устна хигиена. Ако имате навика да отпивате големи глътки и да си държите течността в устата, рискувате сериозно да навредите на емайла си, защото излагате по-дълго време зъбите си на захар и киселина. В този смисъл газираните напитки в кенчета са възможно най-лошият избор. 

Съветваме ви да пиете със сламка, за да намалите максимално взаимодействието между течността и зъбите.

Продължава ТУК.